Kuchnia turecka
Tak, tak. Turecka kuchnia, to nie tylko kebaby. Ba, samych przepisów na kebaby można zliczyć ponad sto. To niesamowite bogactwo Turcja zawdzięcza swojej historii: od azjatyckich stepów, przez pustynie Arabii, po europejskie Bałkany.
Obecna kuchnia turecka, to spadek po kuchni osmańskiej, łączącej w sobie między innymi kuchnię arabską, bałkańską i śródziemnomorską. Ale nie tylko. Obfituje w dania warzywne, tu na pierwszy plan wysuwa się soczewica i bakłażan, wiele jest tutaj różnego rodzaju mięs: wołowiny, baraniny, koźlęciny, a również ryb i owoców morza. Oczywiście, wiele z potraw jest obficie polewanych złotą turecką oliwą. A na deser: słodkości. Często dla europejskiego podniebienia niczym ulepek, choć można też znaleźć i łagodniejsze smakołyki.
No i alkohole, meze, czyli przystawki, pieczywa, sery, pilavy, przyprawy i zioła… Nie sposób wymienić wszystkiego, choćby się chciało.
Tutaj, na Tureckich Opowieściach, podzieliliśmy przepisy na pięć działów:
- Zupy – od tych najbardziej klasycznych tureckich, po różne ich wariacje. Spożywane na śniadanie, obiad i kolacje.
- Dania bezmięsne – wegetariańskie, często przyprawiane obficie oliwą.
- Dania mięsne – są to najczęściej potrawy z piekarnika.
- Potrawy mączne – przepisy na różnego rodzaju tureckie chleby, makarony i rogaliki.
- Słodkości – nazwa mówi sama za siebie. Desery, ciastka i wszystko z dodatkiem cukru, miodu i pekmezu.
Miłego gotowania!