Przejdź do treści

Tarhana

  • Zupy

Tarhana jest tradycyjną turecką zupą w proszku, przygotowywaną z jogurtu, mąki, warzyw i przypraw. Jest probiotyczna, jednocześnie szybka w przygotowaniu, może być używana również jako zagęszczacz do innych zup lub sosów.

Tarhana 1

Przepis jak przygotować suszoną tarhanę znajdziecie tutaj.

Poniżej podaję tradycyjny przepis na tarhanę przygotowaną z proszku, chociaż wariacji na temat tarhany jest tyle ile gospodarstw domowych. Można przygotować ją na podsmażonej cebuli, można dodać różnego rodzaju warzywa, makarony, można również zastąpić część wody mlekiem.

Składniki:

  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżki proszku tarhana
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • sól, mięta

Przepis na tarhanę:

Podsmażyć przecier pomidorowy z oliwą. Dodać wodę. Do zimnej wody powoli, łyżka po łyżce dodawać tarhanę dokładnie mieszający, by nie porobiły się grudki. Dodać sól, miętę i pozostałe przyprawy lub składniki które chcemy w tarhanie. Mieszamy do zagotowania. Następnie na wolnym ogniu gotujemy jeszcze z pięć minut, jeżeli nasz przepis jest podstawowy. Jeżeli nie, gotujemy mieszając aż składniki będą ugotowane.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Pory z ryżem i marchewką
×