Tarhana jest tradycyjną turecką zupą w proszku, przygotowywaną z jogurtu, mąki, warzyw i przypraw. Jest probiotyczna, jednocześnie szybka w przygotowaniu, może być używana również jako zagęszczacz do innych zup lub sosów.
Przepis jak przygotować suszoną tarhanę znajdziecie tutaj.
Poniżej podaję tradycyjny przepis na tarhanę przygotowaną z proszku, chociaż wariacji na temat tarhany jest tyle ile gospodarstw domowych. Można przygotować ją na podsmażonej cebuli, można dodać różnego rodzaju warzywa, makarony, można również zastąpić część wody mlekiem.
Składniki:
- 5 szklanek wody
- 3 łyżki proszku tarhana
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- oliwa
- sól, mięta
Przepis na tarhanę:
Podsmażyć przecier pomidorowy z oliwą. Dodać wodę. Do zimnej wody powoli, łyżka po łyżce dodawać tarhanę dokładnie mieszający, by nie porobiły się grudki. Dodać sól, miętę i pozostałe przyprawy lub składniki które chcemy w tarhanie. Mieszamy do zagotowania. Następnie na wolnym ogniu gotujemy jeszcze z pięć minut, jeżeli nasz przepis jest podstawowy. Jeżeli nie, gotujemy mieszając aż składniki będą ugotowane.
Smacznego!