Przejdź do treści

Wężymord czarny korzeń czyli skorzonera

  • Zupy

wężymord czarny korzeń przepis na skorzoneręWężymord. Cudowna nazwa, prawda? Jest to marchewka, z którą spotkałam się dopiero w Turcji, gdzie można ją łatwo znaleźć na tutejszych bazarach. Poszperałam trochę w necie, poczytałam jaka to ona zdrowa i tak zagościła w moim menu taka oto zupa:

Składniki zupy z wężymordu:

6 ząbków czosnku

pęczek skorzonei (czyli wężymordu)

150 ml mleka

550 ml bulionu (lub żeby było zdrowiej, samej wody)

cukier, sól, pieprz

1/3 szklanki soczewicy

gałka muszkatołowa, odrobina rozmarynu, kminku

trochę masła

Przepis na zupę ze skorzonery:

Podsmażamy posiekany czosnek na maśle. Następnie, dodajemy mleko, wodę, oraz pokrojoną skorzonerę. Przyprawiamy solą i cukrem. Gotujemy tak długo, aż wężymord czarny korzeń zmięknie. Dodajemy wypłukaną soczewicę, gałkę muszkatołową, rozmaryn i kminek.

Gotujemy dwadzieścia minut aż soczewica się ugotuje. Całość miksujemy.

Zupa naprawdę jest smaczna i ma oryginalny, jasnofioletowy kolor. Z tym kolorem to trzeba jednak uważać, bo niesamowicie plami i niczym nie da się tego ze ręczników wybawić (mówi mądra po szkodzie…).

Udostępnij:
Sprawdź też:  Turecka zupa jogurtowa | Tutmaç Çorbası
×