Przejdź do treści

Zupa jogurtowa z makaronem erişte

  • Zupy
turecka zupa jogurtowa z makaronem eriste

Jogurt w Turcji jest bardzo popularny – niemalże je się go tutaj na litry – nic więc dziwnego, że istnieje wiele odmian zup jogurtowych. Oto jedna z nich.

Składniki:

12 szklanek wody

500 gr zielonej soczewicy

1 łyżka oliwy

2.5 szklanki erişte

4 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

6 łyżek jogurtu

2 łyżki masła

mięta, pul biber (lub chilli)

Przepis na zupę jogurtową z makaronem:

Do garnka wlewamy oliwę wymieszaną z wodą i zaczynamy podgrzewać. W międzyczasie, płuczemy dokładnie soczewicę i następnie wrzucamy do wody. Gotujemy. Gdy soczewica zmięknie, dodajemy makaron erişte i zgnieciony czosnek i gotujemy jeszcze tak z dziesięć minut, aż makaron się ugotuje.

Następnie mąkę mieszamy z jogurtem. By nie powstały grudki, najpierw dodajemy odrobinę zupy do jogurtu i mieszamy dokładnie, a następnie całość wlewamy do zupy. Mieszamy gotując jeszcze trochę – tak z minutkę i wyłączamy gaz.

Teraz ostatnia czynność. W garnuszku topimy masło i następnie wsypujemy do masła mięte i chilli lub pul biber. Mieszamy dokładnie uważając, by się nie przypaliło. Tym sosem polewamy zupę.

Zupę mieszamy po raz ostatni i możemy podawać.

Smacznego 🙂

Polecamy również zupę jogurtową po anatolijsku, zupę jogurtową podstawową oraz zupę jogurtową z ziemniakami.

Udostępnij:
Sprawdź też:  Turecka zupa jogurtowa | Tutmaç Çorbası
×