Przejdź do treści

Zupa Kazdagi

  • Zupy
Zupa Kazdagi 1

Kazdağı, czyli góra Gęsi to turecka nazwa góry Idy położonej nad morzem Egejskim w rejonie Edremit. Z tego rejonu pochodzi tradycyjna zupa, która przyjęła nazwę góry.

Składniki:

  • 1 udko kurczaka
  • 1 szklanka tarhany
  • 3 ostre papryki
  • 3 pomidory
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 250 gram fasoli börülce lub szparagowej jeśli nie mamy innej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól
  • papryka w płatkach (pul biber)
  • ząbek (lub dwa) czosnku

Cieciorkę ugotować i odcedzić. Udko z kurczaka ugotować w litrze wody. Rosół zostawić na później. Mięso z kurczaka rozdrobić.

Börülce drobno pokroić i ugotować w dwóch szklankach wody. Wsypać tarhanę i zagotować do zgęstnienia. Papryki pokroić i podsmażyć. Następnie dodać obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory. Dorzucić zmiażdżony czosnek i smażyć tak długo, aż pomidory „puszczą wodę”. Całość przełożyć do tarhany i borulce i zalać rosołem z kurczka. Dodać mięso. Podgotować 15 minut i na koniec ugotowana cieciorka.

Do oliwy wsypać paprykę w płatkach i lekkko podsmażyć aż puści kolor. Polać gotową zupę.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Turecka zupa tarhana
×