Kazdağı, czyli góra Gęsi to turecka nazwa góry Idy położonej nad morzem Egejskim w rejonie Edremit. Z tego rejonu pochodzi tradycyjna zupa, która przyjęła nazwę góry.
Składniki:
- 1 udko kurczaka
- 1 szklanka tarhany
- 3 ostre papryki
- 3 pomidory
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 250 gram fasoli börülce lub szparagowej jeśli nie mamy innej
- 1/4 szklanki oliwy
- sól
- papryka w płatkach (pul biber)
- ząbek (lub dwa) czosnku
Cieciorkę ugotować i odcedzić. Udko z kurczaka ugotować w litrze wody. Rosół zostawić na później. Mięso z kurczaka rozdrobić.
Börülce drobno pokroić i ugotować w dwóch szklankach wody. Wsypać tarhanę i zagotować do zgęstnienia. Papryki pokroić i podsmażyć. Następnie dodać obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory. Dorzucić zmiażdżony czosnek i smażyć tak długo, aż pomidory „puszczą wodę”. Całość przełożyć do tarhany i borulce i zalać rosołem z kurczka. Dodać mięso. Podgotować 15 minut i na koniec ugotowana cieciorka.
Do oliwy wsypać paprykę w płatkach i lekkko podsmażyć aż puści kolor. Polać gotową zupę.
Smacznego!