Oto cztery najzdrowsze produkty używane w kuchni tureckiej:
Spis treści:
4. Börülce
Börülce, lub inaczej wspięga wężowata, należy do rodziny bobowatych. Posiada wysoką zawartość białka, żelaza, cynku, potasu, magnezu, selenu, a także witaminy B9, K, i C. Jest uważana za afrodyzjak. Posiada wiele właściwości zdrowotnych: obniża cukier we krwi, cholesterol i ciśnienie krwi. Wpływa dobrze na pracę płuc. Skuteczna w zwalczaniu niedokrwistości. Börülce pomaga przy wzdęciach i ogólnie poprawia pracę jelit.
3. Bulgur
Jest to rodzaj kaszy powstałej z pszenicy durum. Obok ryżu, stanowi w Turcji podstawowy składnik głównych dań. Bulgur wspomaga pracę serca i całego układu krwionośnego, działa uspokajająco dzięki wysokiej zawartości magnezu, obniża cukier we krwi.
Jest bogatym źródłem witaminy B1, B6, B12, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia i fosforu oraz błonnika (tego ostatniego ma nawet więcej niż komosa ryżowa). Posada dużo białka i mało tłuszczu, niski indeks glikemiczny, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Pobudza kurczenie się komórek tłuszczowych. Wpływa również na regulację trawienia, nie powoduje wzdęć, przeciwdziała zaparciom. Obniża cholesterol.
2. Cieciorka
Kolejne z “cudownych” ziaren. Posiada dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, żelazo, potas, fosfor, witamin z grupy B, zwłaszcza B9 B6, błonnika, cynku i magnezu, oraz również witaminy E.
Cieciorka (nohut) łagodzi bóle głowy, gardła, kaszel. Wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i odchudzanie, obniża poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie krwi wzmacnia odporność. Ciecierzyca wpływa korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci, dzięki dużej ilości cynku, działa pobudzająco, stąd nazywana jest często afrodyzjakiem. Zapobiega zaparciom dzięki wysokiej zawartości błonnika, oraz refluksowi i zgadze, bo wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku. Wspomaga rozwijanie się właściwej flory bakteryjnej w jelitach, zapobiega rakowi jelit. Dzięki żelazu zapobiega anemii i jest wskazana dla kobiet w czasie miesiączki. Wspomaga wydzielanie estrogenu, dlatego zalecana jest przy menopauzie. Stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów, jednocześnie zwiększa wydalanie tłuszczów z organizmu co sprawia, że jest idealnym produktem dla osób chcących się odchudzać. Skutecznie zapobiega przemęczeniu, a nawet depresji. Zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Podobnie jak soczewica wspomaga laktację.
Niesprawdzone, ale podobno pasta z cieciorki pomaga zwalczać bielactwo, dzięki aminokwasom wpływającym na syntezę melaniny a okłady z liści cieciorki są pomocne przy leczeniu zwichnięć i stanów zapalnych, a nawet raka (ale to baardzo mocno niesprawdzone informacje, które traktowałabym tylko jako ciekawostkę).
1. Soczewica jako najzdrowszy produkt kuchni tureckiej
Powstają z niej zupy, rozmaite köfte i sałatki. Występuje w wielu odmianach, choć najpopularniejsza jest czerwona i żółta. Mniej używa się w kuchni soczewicy zielone, brązowej lub czarnej. Wszystkie one posiadają wiele białka (30g soczewicy ma w sobie go więcej niż szklanka mleka), niską lub zerową zawartość tłuszczu, wiele kwasu foliowego i innych witamin z grupy B: B1 B2 B6 i dużo żelaza. Ma w sobie również magnez, cynk, wapń, potas i fosfor oraz dużo błonnika.
Soczewica sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek, wzrostowi zawartości hemoglobiny we krwi, dzięki dużej ilości wapnia i lizyny, sprzyja budowie kości i mięśni. Dzięki błonnikowi, małej kaloryczności oraz faktowi, że posiada niski indeks glikemiczny, zapobiega powstawaniu cukrzycy – zmniejsza zawartość cukru we krwi. Dobrze wpływa na kondycję skóry, poprawia przemianę materii, obniża cholersterol oraz ciśnienie we krwi, zwalcza przemęczenie. Podobno może również chronić przed nowotworami, dzięki temu, że zawiera w sobie taninę. Wspomaga laktację. Łagodzi objawy menopauzy.
Warto dodać również, że białko z soczewicy, jest jednym z najlepiej przyswajanych białek, a zjedzenie miski soczewicy pomaga zaspokoić skutecznie głód na długi czas.