Przejdź do treści

Karnıyarık czyli bakłażan faszerowany mielonym mięsem

Bakłażan faszerowany z piekarnika

Bakłażan faszerowany, czyli jedna z licznych wariacji w kuchni tureckiej na temat bakłażana i mielonego mięsa.

Składniki na nadziewanego bakłażana:

6 bakłażanów

2 cebule

2 łyżki przecieru pomidorowego (lub całe pomidory)

250 g mięsa mielonego

2-3 papryki

1-2 ząbki czosnku

1/3 szklanki oleju

2 szklanki wody

pomidor czy dwa

sól, pieprz, chilli

Przepis na zapiekanego bakłażana po turecku:

Bakłażany nacinamy dosyć głęboko (ale nie rozcinamy!), zalewamy wodą z solą i czekamy z godzinkę. Jeżeli bakłażany są świeże, możemy ten etap pominąć, gdyż chodzi o to, by wyszła z bakłażanów goryczka. W świeżych bakłażanach goryczki raczej w nich nie będzie.

Odsączamy.

Podsmażamy bakłażany delikatnie na patelni, lub szybsza i mniej tłusta wersja, wrzucamy do piekarnika na jakieś pół godziny.

Czekając na bakłażany, siekamy cebulę i paprykę z przecierem pomidorowym. Gdy warzywa zmiękną, na koniec, dodajemy mielone mięso i dosmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.

Wracamy do naszych bakłażanów. Napełniamy je farszem z patelni, na wierzch nadzienia nakładamy plasterki pomidora. Kładziemy na tacy, z wierzchu bakłażany polewamy wodą wymieszaną z łyżką przecieru pomidorowego i odrobiną soli.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Klopsiki w kwaśnym sosie
×