Bakłażan faszerowany, czyli jedna z licznych wariacji w kuchni tureckiej na temat bakłażana i mielonego mięsa.
Składniki na nadziewanego bakłażana:
6 bakłażanów
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego (lub całe pomidory)
250 g mięsa mielonego
2-3 papryki
1-2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
2 szklanki wody
pomidor czy dwa
sól, pieprz, chilli
Przepis na zapiekanego bakłażana po turecku:
Bakłażany nacinamy dosyć głęboko (ale nie rozcinamy!), zalewamy wodą z solą i czekamy z godzinkę. Jeżeli bakłażany są świeże, możemy ten etap pominąć, gdyż chodzi o to, by wyszła z bakłażanów goryczka. W świeżych bakłażanach goryczki raczej w nich nie będzie.
Odsączamy.
Podsmażamy bakłażany delikatnie na patelni, lub szybsza i mniej tłusta wersja, wrzucamy do piekarnika na jakieś pół godziny.
Czekając na bakłażany, siekamy cebulę i paprykę z przecierem pomidorowym. Gdy warzywa zmiękną, na koniec, dodajemy mielone mięso i dosmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Wracamy do naszych bakłażanów. Napełniamy je farszem z patelni, na wierzch nadzienia nakładamy plasterki pomidora. Kładziemy na tacy, z wierzchu bakłażany polewamy wodą wymieszaną z łyżką przecieru pomidorowego i odrobiną soli.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego 🙂