Kebaby są popularne w Polsce. To prawda. Ale czy wiecie, że w Turcji istnieje wiele rodzajów kebabów? Dzisiaj przedstawię wam przepis na tego pochodzącego z Hatay. Jest on dosyć prosty w przygotowaniu w domu i wcale nie potrzeba jakichś specjalnych składników i umiejętności, by wyszedł przepyszny.
Spis treści:
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek pietruchy
sól, pieprz
kmin i tymianek
2 łyżki oliwy
Sos:
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka przecieru z papryki (lub pomidorowy i szczypta chilli)
Do przybrania:
Pomidor, cebula i trzy papryki
Przepis na domowego kebaba:
Cebulę obieramy i miksujemy z pietruszką i czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminem i tymiankiem. Dodajemy do mielonego mięsa, dolewamy odrobinę oliwy i wyrabiamy całość na gładką masę.
Wyrobione mięso rozkładamy na tacy na której będziemy piekli kebaba. Na wierzch mięsa układamy pokrojone pomidory, paprykę i cebulę. Jeśli ma się ochotę, można też dodać pokrojonego ziemniaka.
Polewamy całość sosem. Zapiekamy w 200 stopniach celsjusza, aż się cebula zrumieni.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!