Przejdź do treści

Güveç czyli gulasz po turecku

turecki gulasz, czyli guvec albo güveç

Güveç jest jednym z najprostszych dań do zrobienia. Oczywiście, jeżeli ktoś jest w posiadaniu odpowiedniego glinianego garnka. W innych naczyniach też wychodzi, może być na przykład naczynie żeliwne. Poniżej zamieszczam dwa przepisy: jeden na turecki gulasz z koźlęciny, a ponieważ kurczaka łatwiej dostać niż koźlęcinę, więc drugi przepis jest z mięsem z kurczaka.

Składniki:

1/2 kg koźlęciny
2 bakłażany
2 cukinie
2 marchwie
5 ząbków czosnku
2 cebule
3 ziemniaki
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Pokroić wszystko i włożyć do garnka. Zalać wodą tak, do połowy garnka i przyprawić. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Wierzch można przyozdobić plasterkami pomidora lub papryki.

Wstawić do nagrzanego do dwustu stopni piekarnika na dwie godziny.

Przepis na güveç|gulasz z kurczaka:

1 kg kurczaka
6 małych cebul
4 czosnki
3 papryki
sól, pieprz, chilli, tymianek, imbir
łyżka miodu
2 łyżki oleju

Pokroić wszystko i włożyć do garnka. Piec półtorej godziny w dwustu stopniach celsjusza.

Smacznego i sprawdź inne dania kuchni tureckiej!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Klopsiki w kwaśnym sosie
×