Przejdź do treści

Kuru fasulye czyli fasolka po turecku

fasolka po turecku

Kuru fasulye jest daniem niesamowicie popularnym w Turcji, które można spotkać dosłownie wszędzie. Podaje się kuru fasulye z ryżem, czyli tak zwanym pilawem.

Składniki:

2 szklanki fasoli (namaczamy na noc)
250 g cielęciny pokrajanej w kostkę
6 łyżek oliwy
3 cebule
3 pomidory lub przecier pomidorowy
chilli
3 szklanki wody
sól

Przepis na fasolkę po turecku

Wieczorem, namaczamy fasolę.

W szybkowarze, przez dziesięć minut, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z oliwą i mięsem. Gdy cebula zeszkli się, dodajemy drobno posiekane pomidory, chilli, opłukaną fasolę. Zalewamy wszystko wodą i przyprawiamy solą.

Woda powinna przykryć fasolę gdzieś na dwa – trzy centymetry.

Kuru fasulye gotujemy w szybkowarze pół godziny. Można trochę dłużej. Wszystko zależy do gatunku fasoli. U mnie wypada mniej więcej czterdzieści minut. Wtedy mam pewność, że fasola jest naprawdę mięciutka.

Kuru fasulye podajemy wraz z pilawem, czyli ryżem.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Poğaça czyli bułeczki tureckie z serem
×