Przejdź do treści

Tureckie klopsiki zTekirdağ

tureckie klopsiki z tekirdag

Tekirdağ köfte to tureckie klopsiki jakie robią w Tekirdağ. Pikantne, robione na kuyruk yağı czyli tłuszu z ogona, bardzo smaczne i jeżeli nie ma się w planach odwiedzenia miasta Tekirdağ, trzeba je przygotować samemu, w domu.

Składniki na klopsiki:

1/2 kg mielonego
1 jajko
3 kromki chleba
1 cebula
2 czosnki
kminek
mięta
pieprz i sól

Przepis na pulpeciki tureckie:

Cebulę kroimy drobno, następnie dodajemy do niej jajko, mielone mięso, rozdrobnione kromki chleba lub bułkę tartą, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz przyprawy. Wszystkie składniki ugniatamy bardzo dokładnie i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Po upływie czasu, wyjmujemy masę z lodówki, formułujemy w dłoni owalne kotleciki, które następnie smażymy na złotobrązowo.

Podajemy z pilaw, czyli tureckim ryżem, oraz pastą pomidorowo-paprykową. Najlepiej ostrą.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Turecka zupa Ezogelin
×