Jedna z kilku zup jogurtowych, które zaprezentowaliśmy na naszej stronie. Tym razem, będzie to zdrowa zupa jogurtowa na zimę, rozgrzewająca, bo jest w niej i ciecierzyca i pszenica. Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować tak samo, jak nam smakuje. Zapraszamy!
Spis treści:
Składniki:
1/2 szklanki pszenicy
1/2 szklanki ciecierzycy
2 szklanki jogurtu
1 łyżka mąki
sól
mięta
1 łyżka oliwy
Przepis na zupę jogurtową:
Pszenicę i ciecierzycę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do szybkowara, zalać wodą na wysokość tak z dwóch centymetrów powyżej poziomu zbóż. Gotujemy czterdzieści pięć minut. Jeżeli namoczyliśmy pszenicę i ciecierzycę na noc, wtedy pół godziny powinno wystarczyć.
Do garnka wlewamy półtora litra wody rozmieszane z dwoma szklankami jogurtu. Zagotowujemy.
Do mąki dodajemy powoli, łyżkami, gotujący się wywar tak długo, aż pozbędziemy się z mąki grudek. Przelewamy do zupy i mieszając gotujemy z pięć minut, aż zupa zgęstnieje.
Wsypujemy ugotowaną pszenicę i ciecierzycę, lekko solimy.
Przed podaniem polewamy miętą wymieszaną z oliwą. Smacznego!
Więcej zup jogurtowych
Na naszej stronie można znaleźć również: turecką zupę jogurtową, zupę jogurtową z ziemniakami oraz zupę jogurtową z makaronem.
Smacznego!