Jedna z wielu wersji zupy jogurtowej po turecku. Tym razem z tureckim makaronem erişte i zasmażką z papryki i pomidorów. Moja ulubiona. Niesamowicie smaczna.
Składniki:
3 szklanki jogurtu
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 szklanki rosołu
3 ząbki czosnku – zgniecione
1 szklanka erişte – lub innego makaronu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy
1 cebula – posiekać
1 papryka
pomidor
Przepis na zupę jogurtową z papryką i pomidorem:
Jogurt, żółtka i mąkę wymieszać aby nie było grudek. Podgotować na wolnym ogniu. Dodać wodę, czosnek i całość zagotować. Wsypać erişte i gotować 10 minut na wolnym ogniu, aż makaron zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, paprykę i pomidora, przyprószyć miętą. Dodać do zupy gdy zupa będzie gotowa.
Smacznego!