Przejdź do treści

Turecka zupa jogurtowa

  • Zupy
turecka zupa jogurtowa z ryżem

Jogurt używa się w Turcji bardzo często i niewyobrażalnie dużo. Rocznie, jedne osoba zjada w Turcji około trzydziestu kilogramów jogurtu.

Nic więc dziwnego, że w kuchni tureckiej wiele jest przepisów z użyciem jogurtu. Nie brak też i zup. Oto jedna z nich. Turecka zupa jogurtowa.

Składniki:

8 szklanek wody lub rosołu
2 łyżki mąki
1/4 szklanki ryżu
2 żółtka
3 szklanki jogurtu
2 łyżki mięty

Przepis na turecką zupę jogurtową z ryżem:

Ryż płuczemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy ośmioma szklankami wody. Gotujemy.

Gdy ryż się gotuje, przygotowujemy jogurt. Do jogurtu dodajemy mąkę, żółtka i ucieramy. Stale mieszając dodajemy wody z gotującego się ryżu tak długo, aż uzyskamy gładką, luźną masę.

Całość wlewany do gotującego się w garnku ryżu.  Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut stale mieszając. Pod koniec dodajemy miętę.

Zupę można jeść zarówno na zimno jak i na gorąco.

Smacznego!

Polecamy również:

Udostępnij:
Sprawdź też:  Tarhana
×