Jogurt używa się w Turcji bardzo często i niewyobrażalnie dużo. Rocznie, jedne osoba zjada w Turcji około trzydziestu kilogramów jogurtu.
Nic więc dziwnego, że w kuchni tureckiej wiele jest przepisów z użyciem jogurtu. Nie brak też i zup. Oto jedna z nich. Turecka zupa jogurtowa.
Spis treści:
Składniki:
8 szklanek wody lub rosołu
2 łyżki mąki
1/4 szklanki ryżu
2 żółtka
3 szklanki jogurtu
2 łyżki mięty
Przepis na turecką zupę jogurtową z ryżem:
Ryż płuczemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy ośmioma szklankami wody. Gotujemy.
Gdy ryż się gotuje, przygotowujemy jogurt. Do jogurtu dodajemy mąkę, żółtka i ucieramy. Stale mieszając dodajemy wody z gotującego się ryżu tak długo, aż uzyskamy gładką, luźną masę.
Całość wlewany do gotującego się w garnku ryżu. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut stale mieszając. Pod koniec dodajemy miętę.
Zupę można jeść zarówno na zimno jak i na gorąco.
Smacznego!