Dzisiaj zupa zimowa prosto z Turcji. Łatwa do przygotowania i smaczna. Bardzo pożywna, bo do jej przygotowania potrzebna jest soczewica, cieciorka i fasola. Samo zdrowie.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej fasoli
1/2 szklanki soczewicy
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 1/2 szklanki mleka
1 szklanka utartych pomidorów lub dwie łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, chili, mięta
Zupa na zimę – przepis:
Na oliwie podsmażamy lekko mąkę, potem dodajemy mleko i całość gotujemy.
Następnie, dodajemy przecier pomidorowy i kontynuujemy gotowanie jakieś pięć minut.
Teraz do zupy wsypujemy wcześniej ugotowaną fasolę i ciecierzycę oraz soczewicę. Soczewicy nie trzeba wcześniej gotować, bo szybko mięknie.
Dodajemy litr wody i gotujemy dwadzieścia minut do pół godziny, aż soczewica zmięknie.
Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, miętą.
Smacznego 🙂