Przejdź do treści

Zupa zimowa z soczewicą cieciorką i fasolą

  • Zupy
zupa zimowa z soczewicą ciecierzycą i fasolą

Dzisiaj zupa zimowa prosto z Turcji. Łatwa do przygotowania i smaczna. Bardzo pożywna, bo do jej przygotowania potrzebna jest soczewica, cieciorka i fasola. Samo zdrowie.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej fasoli
1/2 szklanki soczewicy
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 1/2 szklanki mleka
1 szklanka utartych pomidorów lub dwie łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, chili, mięta

Zupa na zimę – przepis:

Na oliwie podsmażamy lekko mąkę, potem dodajemy mleko i całość gotujemy.

Następnie, dodajemy przecier pomidorowy i kontynuujemy gotowanie jakieś pięć minut.

Teraz do zupy wsypujemy wcześniej ugotowaną fasolę i ciecierzycę oraz soczewicę. Soczewicy nie trzeba wcześniej gotować, bo szybko mięknie.

Dodajemy litr wody i gotujemy dwadzieścia minut do pół godziny, aż soczewica zmięknie.

Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, miętą.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Zupa Kazdagi
×