Çiğ köfte, czyli w tłumaczeniu pulpety na surowo, są to mięsne klopsy, nie smażone, które ugniata się z przyprawami tak długo, aż przyprawy dosłownie “gotują” mięso. Do tej wersji klopsów potrzeba dobrego jakościowo mięsa. Sprzedawanie takich klopsów jest zabronione, stąd powstała więc wersja bezmięsna tych pulpetów, z kaszą bulgur. Tego typu çiğ köfte są bardzo popularne w Turcji.
Do przygotowania çiğ köfte potrzeba dużo wytrwałości i siły, bo ugniatanie masy może potrwać nawet godzinę.
Spis treści:
Składniki:
2 szklanki drobnego bulguru
2 cebule
2 czosnki
2 łyżki przecieru pomidorowego i 2 łyżki przecieru paprykowego
2 łyżki oliwy
pul biber czyli papryka w płatkach
pieprz
kimyon czyli kmin
1/2 szklanki isotu czyli ciemnej papryki w płatkach
Przygotowanie çiğ köfte:
Do miski wsypujemy drobny bulgur. Sztuczka: najlepiej lekko go zalać ciepłą wodą wcześniej, żeby zmiękł, wtedy ucieranie klopsików będzie o wiele łatwiejsze.
Cebulę bardzo drobno siekamy, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do miski z bulgurem. Dodajemy również przecier pomidorowy i paprykowy, dodajemy pul biber, pieprz, kmin, isot i dwie łyżki oliwy. Oliwy można dodać odrobinę więcej, jeśli masa będzie zbyt sucha.
Zaczynamy ugniatanie. Radzę włączyć sobie jakiś interesujący film i przygotować się na ból ręki następnego dnia 😉
Gdy masa zrobi się jednolita, formułujemy owalne klopsiki i podajemy na liściach sałaty.
Smacznego!