Przejdź do treści

Tradycyjne danie z Anatolii czyli keşkek

Keşkek (keszkek) jest tradycyjnym daniem kuchni tureckiej, przygotowywanym z ziaren pszenicy i piersi z kurczaka. Nie jest to może danie szybkie, wymaga odpowiedniego przygotowania, ale za to jest smaczne i pożywne. Doskonały obiad.tureckie danie z kurczaka i pszenicy: keszkek

Keşkek:

2 szklanki ziaren pszenicy

1 pierś z kurczaka

2 łyżki masła

2 łyżka papryki w płatkach, czyli pul biber

sól, pieprz

Przepis na pszenicę z kurczakiem:

Pszenicę płuczemy i zostawiamy ją na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w w szybkowarze. Ja gotuję gdzieś z pół godziny, by naprawdę porządnie się ugotowała. Od tego będzie zależeć później, czy się porządnie napracujemy nad ucieraniem dania czy nie.

Gdy pszenica się gotuje, kroimy pierś z kurczaka na drobne kawałeczki i gotujemy je na miękko.

Kurczaka ostudzamy i rozdrabniamy na malutkie kawałki. Uwaga! Nie wylewamy wody w której gotował się kurczak.

Teraz wracamy do naszej ugotowanej pszenicy. Dodajemy do niej piersi z kurczaka, wodę w której gotował się kurczak i wszystko ubijamy na jednolitą masę. To jest chyba najtrudniejszy proces, bo co by nie mówić, wymaga jednak trochę siły i uporu. Dlatego tak ważne jest, by wcześniej wręcz rozgotować i mięso i pszenicę. Gdy masa jest zbyt sucha, można dodać wody i podgotować jeszcze trochę, ciągle ubijając i ucierając keşkek.

Gdy nasza ucierana masa stanie się jednolita znak, że danie gotowe. Wykładamy je na talerze.

Dwie łyżki masła topimy w garnuszku i dodajemy albo pul biber (paprykę w płatkach) albo, jeśli nie posiadamy takowego, może być normalne chilli. Mieszamy przez chwilę, uważając, by się masło nie spaliło. Tym sosem polewamy nasz keşkek na talerzu.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Tarhana
×