Keşkek (keszkek) jest tradycyjnym daniem kuchni tureckiej, przygotowywanym z ziaren pszenicy i piersi z kurczaka. Nie jest to może danie szybkie, wymaga odpowiedniego przygotowania, ale za to jest smaczne i pożywne. Doskonały obiad.
Keşkek:
2 szklanki ziaren pszenicy
1 pierś z kurczaka
2 łyżki masła
2 łyżka papryki w płatkach, czyli pul biber
sól, pieprz
Przepis na pszenicę z kurczakiem:
Pszenicę płuczemy i zostawiamy ją na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w w szybkowarze. Ja gotuję gdzieś z pół godziny, by naprawdę porządnie się ugotowała. Od tego będzie zależeć później, czy się porządnie napracujemy nad ucieraniem dania czy nie.
Gdy pszenica się gotuje, kroimy pierś z kurczaka na drobne kawałeczki i gotujemy je na miękko.
Kurczaka ostudzamy i rozdrabniamy na malutkie kawałki. Uwaga! Nie wylewamy wody w której gotował się kurczak.
Teraz wracamy do naszej ugotowanej pszenicy. Dodajemy do niej piersi z kurczaka, wodę w której gotował się kurczak i wszystko ubijamy na jednolitą masę. To jest chyba najtrudniejszy proces, bo co by nie mówić, wymaga jednak trochę siły i uporu. Dlatego tak ważne jest, by wcześniej wręcz rozgotować i mięso i pszenicę. Gdy masa jest zbyt sucha, można dodać wody i podgotować jeszcze trochę, ciągle ubijając i ucierając keşkek.
Gdy nasza ucierana masa stanie się jednolita znak, że danie gotowe. Wykładamy je na talerze.
Dwie łyżki masła topimy w garnuszku i dodajemy albo pul biber (paprykę w płatkach) albo, jeśli nie posiadamy takowego, może być normalne chilli. Mieszamy przez chwilę, uważając, by się masło nie spaliło. Tym sosem polewamy nasz keşkek na talerzu.
Smacznego!