Tureckie bułeczki z serem lor, czyli tak zwane poğaca. Są one łatwe do wykonania i niesamowicie smaczne. Do ich przygotowania tradycyjnie używa się sera lor, ale można go zastąpić zwykłym polskim twarogiem.
No to zaczynamy.
Przepis na bułeczki z serem:
125 g masła
2 jajka
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia
200 g seru lor lub twarogu
sól, odrobina cukru
czarnuszka, sezam
mąka
Na początek, z jajek oddzielamy jedno żółtko do posmarowania bułeczek. Następnie, do roztopionego masła dodajemy resztę jajek, oliwę, mleko, sól i cukier. Dokładnie mieszkamy. Potem dosypujemy se lor i powoli mieszkając, dodajemy mąkę. Całość porządnie wyrabiamy tak, by by ciasto się nie sklejało. Jeśli chcemy, by bułeczki były bardziej aromatyczne, można również dodać do bułeczek posiekany koperek.
Z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blasze. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Pieczemy aż do zrumienienia czyli około pół godziny.
Smacznego!