Przejdź do treści

Przepis na tureckie bułeczki z serem

Tureckie bułeczki z serem lor, czyli tak zwane poğaca. Są one łatwe do wykonania i niesamowicie smaczne. Do ich przygotowania tradycyjnie używa się sera lor, ale można go zastąpić zwykłym polskim twarogiem.  Pogaca z lor: tureckie bułeczki

No to zaczynamy.

Przepis na bułeczki z serem:

125 g masła

2 jajka

1/4 szklanki oliwy

1/4 szklanki mleka

1 opakowanie proszku do pieczenia

200 g seru lor lub twarogu

sól, odrobina cukru

czarnuszka, sezam

mąka

Na początek, z jajek oddzielamy jedno żółtko do posmarowania bułeczek. Następnie, do roztopionego masła dodajemy resztę jajek, oliwę, mleko, sól i cukier. Dokładnie mieszkamy. Potem dosypujemy se lor i powoli mieszkając, dodajemy mąkę. Całość porządnie wyrabiamy tak, by by ciasto się nie sklejało. Jeśli chcemy, by bułeczki były bardziej aromatyczne, można również dodać do bułeczek posiekany koperek.

Z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blasze. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.

Pieczemy aż do zrumienienia czyli około pół godziny.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Simit czyli przepis na tureckie bajgle
×