Poğaça to to rodzaj tureckich bułeczek z serem. Na śniadanie jak znalazł… 🙂
Składniki do tureckich bułeczek:
125 g margaryny (lub ćwierć szklanki oleju)
białko jajka (żółtko użyjemy do smarowania)
1 szklanka jogurtu
mąka (tyle ile potrzeba do wyrobienia elastycznego ciasta)
proszek do pieczenia
sól (jeśli ser jest niesłony)
1/4 szklanki oliwy
ser
natka pietruszki
Przepis na poğaca:
Na początek przygotowujemy farsz serowy. W Turcji używa się głównie sera typu lor, ale można go zastąpić dobrym polskim twarogiem. Rozdrabniamy dokładnie ser, dodajemy odrobinę jogurtu, następnie dodajemy sól, pieprz, posiekaną drobno natkę pietruszki lub koperek. Jak kto woli.
Teraz przechodzimy do ciasta. Białko jajka, jogurt, proszek do pieczenia, sól, oliwę i roztopioną margarynę mieszamy dokładnie i zaczynamy powoli dodawać mąkę. Margarynę nie każdy lubi, więc można ją zastąpić dowolnym olejem – dodajemy wówczas pół szklanki.
Gdy wyrabiane przez nas ciasto stanie się gładkie i elastyczne, znak, że czas uformować z niego rogaliki. Odrywamy małe kawałki ciasta – wielkości tak z dwóch łyżek, rozwałkowujemy je lub po prostu rozpłaszczamy w dłoni i do środka nakładamy farsz serowy.
Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem, można również posypać czarnuszką lub sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia ciasta.