Przejdź do treści

Liście winogron nadziewane ryżem

liście winogron nadziewane ryżem

Liście winogron nadziewane ryżem, lub mięsem. Historia tego dania sięga dworów szachów i sułtanów, ale do dziś stanowią popularne danie kuchni tureckiej, nazywane sarma od tureckiego słowa oznaczającego “zawijać”.

Do przygotowania liści winogron nadziewanych ryżem będziemy potrzebować:

250 g liści winogron kiszonych
1/2 szt cytryn
nadzienie ryżowe

Przepis na gołąbki z liści winogron

Na początku należy przygotować nadzienie ryżowe. Przepis znajdziecie poniżej.

W międzyczasie przygotowujemy liście winogron. Wkładamy je do gotującej się wody na pięć minut. Gdy lekko zmiękną, odcedzamy liście, osuszamy i usuwamy ogonki.

Dno patelni, lub szerokiego garnka, w którym będziemy gotować faszerowane liście winogron, wykładamy ogonkami liści oraz tymi liśćmi, które się podarły w czasie gotowania.

Teraz: na liścia nałóż pół łyżki nadzienia na szerszy koniec, złóż brzegi i zroluj gołąbek. Gołąbki umieszczamy ściśle jeden obok drugiego na patelni (lub w garnku).

Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy szklanką wody. Przykrywamy naczynie i całość gotujemy na małym ogniu przez godzinę, aż woda zostanie wchłonięta.

Ostudzamy gołąbki, przekładamy na talerze. Podajemy z plasterkami cytryny.

Nadzienie z ryżu:

Nadzienie to można użyć nie tylko do liści winogron, ale również do nadziewania innych tureckich warzyw – dolma.

Składniki:

1 szklanka ryżu
6 szt cebul – lub 7, średnich
3/4 szklanki oliwy
25 g orzechów piniowych
1/2 pęczka mięty — lub łyżka suchej mięty
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przypraw

Cebulę drobno siekamy. Następnie dodajemy orzechy, łyżeczkę soli i oliwę. Smażymy na średnim ogniu, stale mieszając, przez około 20 minut.

Potem dodajemy wypłukany ryż i prażymy całość przez jakieś dziesięć minut, ciągle mieszając.

Sprawdź też:  İşkembe çorbası czyli flaki po turecku

Następnie dodajemy resztę soli, pieprzu, cukru i ćwierć szklanki ciepłej wody. Mieszamy po raz ostatni i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie wodę. Ryż może być lekko twardawy, ponieważ w czasie gotowania gołąbków będzie miał jeszcze czas, by zmięknąć.

Teraz dodajemy przyprawy i posiekane zioła. Mieszamy całość i przykrywamy garnek z ręcznikiem pod przykrywką i czekamy jakieś pół godziny.

Nadzienie jest gotowe do faszerowania liści winogron.

Smacznego!

Jeśli chcecie spróbować innego przepisu na liście winogron, zapraszamy do postu opisującego liście winogron z nadzieniem mięsnym.

Udostępnij:
×