Przejdź do treści

Bakłażan w miodzie

bakłażan w miodzie, przepis

Jak wiadomo, Turcy lubią bakłażana i przyrządzają go na tysiąc różnych sposobów. Oto jeden z przepisów: bakłażan w miodzie.

Składniki:

2 bakłażany
1 szklanka oliwy (turecka szklanka, czyli normalnej to tak na oko pół)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka do kawy tymianku
sól i pieprz

Przepis na bakłażana w miodzie:

Bakłażana obieramy w paski – lub nie. Ja osobiście nie obieram, szkoda mi tego co w skórce. Kroimy w kostkę i wkładamy do osolonej wody.

Gdy bakłażan się moczy robimy sos: na dwie łyżki oliwy dodajemy miód, przecier, pieprz, czosnek, sos sojowy, tymianek, sól i pieprz. Sos podsmażamy leciutko i dolewamy szklankę wody. Niech się wolno gotuje 15 minut. Pod przykrywką bo pryska.

Teraz przechodzimy do bakłażana:  osuszamy go i smażymy. Dolewamy sos i gotujemy jeszcze jakieś pięć minut.

Podawać na obiad z ryżem.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Wegetariańskie klopsy Çiğ Köfte
×