Przejdź do treści

Mercimek köftesi czyli klopsiki z soczewicą

klopsiki z soczewicy po turecku: mercimek koftesi

Mercimek köftesi, czyli kotleciki z soczewicą. Jedno z nieodzownych dań w tureckich domach.

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i pożywne, jak wszystkie posiłki przygotowane na bazie soczewicy. Doskonałe danie na lato, lub do przygotowania „na szybko”, gdy nie ma się pomysłu na obiad.

Składniki:

1 szklanka drobnego bulguru
1 szklanka soczewicy
1 łyżka przecieru paprykowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula
pietrucha
szczypior
oliwa, sól, pieprz, chilli, kmin
sałata i sok z cytryny

Przepis na mercimek köftesi czyli klopsy z soczewicą:

Soczewicę gotujemy w trzech szklankach wody. Gdy zmięknie, dodajemy bulgur, dokładnie całość mieszamy, wyłączamy gaz i czekamy, aż  mieszanka wsiąknie wodę.

Przekładamy do miski w której będziemy ugniatać kotleciki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, szczypiorek. Przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem, chilli i kminem. Ilość przypraw będzie zależała od tego, czy lubimy dania na ostro, czy też nie.

Zaczynamy ugniatać masę i ugniatamy tak długo, aż bulgur i soczewica staną się nieodróżnialne od siebie. Formujemy kotleciki i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aż składniki porządnie się „przegryzą”.

Podajemy na liściach sałaty, skropione sokiem z cytryny.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Turecki napój jogurtowy ayran