Przejdź do treści

Przepis na börülce czarne oczko

Przepis na fasolkę czarne oczko czyli borulce albo wspięgę wężowatą

Kolejny przepis na nasiona wspięgi wężowatej zwanej inaczej czarne oczko lub w języku tureckim po prostu börülce. Ten przepis jest jeszcze prostszy od poprzedniego.

Składniki na börülce:

1 kg fasoli czarne oczko (wspięgi wężowatej)
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
nar ekşisi czyli sfermentowany sok z granatu

Przepis na fasolkę czarne oczko:

Wspięgę wężowatą myjemy dokładnie i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy.

Gdy zmięknie, odcedzamy i przekładamy na półmisek. Mieszamy fasolkę z posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Jeśli mamy, można polać sfermentowanym sokiem z granatu, zwanym w Turcji nar ekşisi.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Zielona fasolka z oliwą po turecku
×