Oto kolejna wersja klopsów z soczewicą po turecku.
Składniki kotlecików:
1 szklanka drobnego bulguru
1 szklanka soczewicy
1 łyżka przecieru paprykowego i 1 łyżka pomidorowego
1 drobno posiekana cebula
sok z cytryny
pietrucha, szczypior
chilli, oliwa, sól, pieprz
no i sałata do ładnego podania
Przepis na tureckie klopsy z soczewicą:
Soczewicę gotujemy w trzech szklankach wody. Gdy zmięknie, wyłączamy gaz i dosypujemy bulgur. Mieszamy dokładnie i czekamy tak z godzinę, aż bulgur wchłonie wodę.
Przekładamy soczewicę z bulgurem do dużej miski, następnie dolewamy oliwę, przyprawiamy chilli, solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Teraz dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę – można nawet ją zmiksować – drobno posiekaną pietruszkę i szczypior. Mieszamy wszystko porządnie i dodajemy przeciery: pomidorowy i paprykowy.
Wszystko ugniatamy z dziesięć minut aż klopsiki staną się jednolite i zyskają piękny, czerwonawy kolor.
Formułujemy w dłoniach kotleciki, które układamy na liściach sałaty i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego 🙂