Przejdź do treści

Inna wersja tureckich klopsów z soczewicą

przepis na tureckie klopsy z soczewicą

Oto kolejna wersja klopsów z soczewicą po turecku.

Składniki kotlecików:

1 szklanka drobnego bulguru

1 szklanka soczewicy

1 łyżka przecieru paprykowego i 1 łyżka pomidorowego

1 drobno posiekana cebula

sok z cytryny

pietrucha, szczypior

chilli, oliwa, sól, pieprz

no i sałata do ładnego podania

Przepis na tureckie klopsy z soczewicą:

Soczewicę gotujemy w trzech szklankach wody. Gdy zmięknie, wyłączamy gaz i dosypujemy bulgur. Mieszamy dokładnie i czekamy tak z godzinę, aż bulgur wchłonie wodę.

Przekładamy soczewicę z bulgurem do dużej miski, następnie dolewamy oliwę, przyprawiamy chilli, solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Teraz dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę – można nawet ją zmiksować – drobno posiekaną pietruszkę i szczypior. Mieszamy wszystko porządnie i dodajemy przeciery: pomidorowy i paprykowy.

Wszystko ugniatamy z dziesięć minut aż klopsiki staną się jednolite i zyskają piękny, czerwonawy kolor.

Formułujemy w dłoniach kotleciki, które układamy na liściach sałaty i skrapiamy sokiem z cytryny.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Cevizli pazı czyli mangold po turecku
×