Przejdź do treści

Tırşık güveç czyli gulasz po turecku

Gulasz po turecku czyli güveç

Gulasz po turecku czyli danie güveç. Ten przepis znam z tureckiej telewizji. Zaciekawił mnie, spróbowałam, zasmakowało wszystkim, więc trafił do mojego zeszytu z przepisami.

Składniki na güveç:

bakłażan

mięso – cokolwiek jest w domu. Ja głównie używam mięsa z indyka lub cielęciny.

pomidory – dużo

czosnek

isot – czyli rodzaj pieprzu z Urfy

przecier pomidorowy

ostre papryki

Przepis na gulasz po turecku:

Tradycyjny gulasz turecki, przygotowywany jest w specjalnych glinianych garnkach, tak zwanych güveç. Jeśli nie posiadamy takowego, można upiec w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym, choć güveç dodaje potrawie specyficzny smak.

Mięso kroimy w kostkę i wkładamy do glinianego garnka do zapiekania. Następnie, kroimy bakłażana, pomidory i dodajemy do garnka. Mieszamy wszystko dokładnie.

W osobnym naczyniu, mieszamy wyciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, isot, dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy wszystko dokładnie, a następnie polewamy gulasz. Na wierzchu dania układamy cienko pokrojonego bakłażana i ostre papryczki. Można ułożyć też pomidora w plasterkach.

Wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia zależy od gatunku mięsa, jakie użyliśmy. Indyk potrzebuje około 45 minut, cielęcina będzie potrzebowała co najmniej półtorej godziny.

Podajemy z ugotowanym w stylu tureckim ryżem lub puree ziemniaczanym.

Smacznego 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  Przepis na tureckie bułeczki z serem
×