Gulasz po turecku czyli danie güveç. Ten przepis znam z tureckiej telewizji. Zaciekawił mnie, spróbowałam, zasmakowało wszystkim, więc trafił do mojego zeszytu z przepisami.
Składniki na güveç:
mięso – cokolwiek jest w domu. Ja głównie używam mięsa z indyka lub cielęciny.
pomidory – dużo
czosnek
isot – czyli rodzaj pieprzu z Urfy
przecier pomidorowy
ostre papryki
Przepis na gulasz po turecku:
Tradycyjny gulasz turecki, przygotowywany jest w specjalnych glinianych garnkach, tak zwanych güveç. Jeśli nie posiadamy takowego, można upiec w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym, choć güveç dodaje potrawie specyficzny smak.
Mięso kroimy w kostkę i wkładamy do glinianego garnka do zapiekania. Następnie, kroimy bakłażana, pomidory i dodajemy do garnka. Mieszamy wszystko dokładnie.
W osobnym naczyniu, mieszamy wyciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, isot, dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy wszystko dokładnie, a następnie polewamy gulasz. Na wierzchu dania układamy cienko pokrojonego bakłażana i ostre papryczki. Można ułożyć też pomidora w plasterkach.
Wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia zależy od gatunku mięsa, jakie użyliśmy. Indyk potrzebuje około 45 minut, cielęcina będzie potrzebowała co najmniej półtorej godziny.
Podajemy z ugotowanym w stylu tureckim ryżem lub puree ziemniaczanym.
Smacznego 🙂