Przejdź do treści

Przepis na hamsi zapiekane z ryżem

przepis na hamsi zapiekane z ryżemRozpoczął się w Turcji połów hamsi. Pełno tej ryby wszędzie. Na targu, w sklepie, nawet w wiadomościach o niej mówią. Nic dziwnego więc, że i zagościła w mojej kuchni 🙂 Hamsi, lub inaczej sardela europejska, to mała rybka, ale bardzo smaczna i naprawdę warta  zabawy, jaką się ma przy jej czyszczeniu. Tradycyjnie, smaży się ją na patelni, obtoczoną w mące kukurydzianej, ale tym razem zdecydowałam, że spróbuję czegoś nowego.

Przygotowanie zapiekanki z sardeli:

  • 1-2 szklanki ryżu
  • curry
  • 1/2 kg hamsi

Przepis na hamsi zapiekane:

Na początku zajmujemy się farszem. Ryż płuczemy w wodzie a następnie gotujemy go wraz z curry i solą. Na jedną szklankę ryżu przypada półtorej szklanki wody. Dobrze by było, aby ryżu nie rozgotowywać za bardzo, dlatego może być odrobinę mniej niż pół szklanki wody. Jest to ważne, bo ryż będzie dalej „dogotowywał się” w piekarniku, a jak go na samym początku rozgotujemy za bardzo, to zrobi nam się breja w piekarniku.

Następnie przechodzimy do hamsi Naczynie w którym będziemy piekli: ja wybrałam gliniane foremki, ale może być każde naczynie żaroodporne. A więc w naczyniu, układamy rybę na spodzie tak, by zakryła całe dno, następnie wykładamy hamsi ścianki foremek. Do tak przygotowanego wnętrza dodajemy ryż i górę naszej zapiekanki przykrywamy pozostałą sardelą tak, by cały ryż był zakryty.

Wstawiamy formę do uprzednio nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy jakieś pół godziny do czterdziestu minut. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas i gdy ryba się zarumieni, znak, że zapiekanka jest gotowa.

Udostępnij:
Sprawdź też:  Ciasto - sucharki z bakaliami
×