No właśnie. Jak ugotować ryż? Dzisiaj będzie turecki przepis na gotowanie ryżu tak, by był on sypki i smaczny. Wiadomo przecież, że tureckie gospodynie są mistrzyniami w gotowaniu ryżu.
Spis treści:
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 1/2 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
Jak ugotować ryż na sypko:
Przesypujemy ryż do miski i zalewamy wodą, mieszamy energicznie i gdy woda zmętnieje, wylewamy ją i zastępujemy nową porcją wody. Czynimy to tak długo, aż woda zrobi się krystalicznie czysta. W ten sposób, wypłukujemy z ryżu skrobię, która jest odpowiedzialna za kleistość ryżu. Porządnie przepłukany ryż będzie miał mięciutkie, sypkie ziarna po ugotowaniu.
Odcedzamy ryż.
Do garnka wlewamy oliwę i gdy się nagrzeje – zacznie pachnieć – wsypujemy ryż i leciutko podsmażamy, aż ziarna zeszklą się.
Dolewamy wody w proporcji jedna szklanka ryżu na półtorej szklanki wody. Solimy i po raz ostatni mieszamy. Gaz przykręcamy na najmniejszy ognień i gotujemy ryż pod przykryciem aż wchłonie wodę.
Nie mieszamy ryżu w trakcie gotowania, bo to powoduje, że ryż zrobi się kleisty.
Gdy ryż wchłonie wodę, wyłączamy gaz. W rondelku rozpuszczamy masło i polewamy ryż. Mieszamy delikatnie.
Garnek przykrywamy ręcznikiem i pokrywką. Czekamy jakieś piętnaście minut, aż ręcznik wchłonie wodę. Ręcznik można zastąpić gazetą, też dobrze wchłania wilgoć.
Ryż gotowy do podawania. Smacznego!