A dokładniej, jak ugotować kaszę bulgur po turecku.
Bulgur jest najpopularniejszym chyba daniem w Turcji, tuż po pilawie z ryżu. Jest bardzo smaczny, pożywny i zdrowy, o czym już pisaliśmy w poście o zdrowych produktach w Turcji.
Spis treści:
Składniki:
1 cebula
oliwa
pomidor lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
1 papryka
1 szklanka kaszy bulgur
1 1/2 szklanki wody
Przepis na bulgur:
Paprykę i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, lub, zastępczo, dwie łyżki przecieru pomidorowego i smażmy. Gdy cebula i pozostałe składniki zmiękną, wsypujemy szklankę bulguru i lekko podsmażamy – jakieś pół minuty. Następnie, wlewamy wodę, solimy, mieszamy zawartość garnka i zmniejszamy ogień.
Bulgur ma się wolno gotować tak długo, aż wchłonie całą wodę. Czas gotowania to około 15 minut.
I już bulgur gotowy. Smacznego 🙂