Przejdź do treści

Danie z selerem i pigwą w oliwie

danie z selerem i pigwą po tureckuDanie z selerem i pigwą. Turecka kuchnia nie przestaje mnie zaskakiwać. Seler na chłodno w oliwie jest to danie bardzo popularne w w Turcji, zwłaszcza zimą. Pigwę można tutaj również dostać na każdym targu. Połączenie tych dwóch? Czemu nie!

Składniki na danie z selerem:

3 korzenie selera
1 owoc pigwy (duży)
1/4 szklanki oliwy
1 szklanka wody
nać selera (dwie gałązki)
1 cebula
sok z jednej pomarańczy
2 marchwie
sól

Przepis na selera z pigwą w oliwie

Korzenie selera porządnie myjemy i jeśli potrzeba, obieramy. Kroimy warzywo w grubą kostkę. Pigwę obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę. Marchew w cienkie talarki.

W garnku, na oliwie, podsmażamy cebulę tak długo, aż lekko się zrumieni. Następnie, dolewamy wodę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy nać selera. Solimy i czekamy, aż się warzywa ugotują na miękko.

Wyłączamy gaz i czekamy, aż danie się ochłodzi do temperatury pokojowej. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Można też polać na wierzch odrobiną oliwy w ramach zasady, że oliwę powinno się dodawać, gdy danie jest schłodzone.

Podajemy z pilawem.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Przepis na börülce czarne oczko
×