Przejdź do treści

Cevizli pazı czyli mangold po turecku

przepis na buraka liściowego czyli mangold

Cevizli pazı czyli turecka boćwina (mangold) nie jest zbyt popularna w Polsce, a szkoda, bo to bardzo zdrowe warzywko. Na dodatek, zagościło w naszym kraju na długo przed popularnym obecnie burakiem ćwikłowym. Może warto je przywrócić polskiej kuchni?

Znane jest pod nazwą mangold, buraka liściowego oraz boćwiny. W Turcji danie bardzo popularne, przygotowuje się z niego różnorodne potrawy. Dzisiaj, najszybszy przepis i najprostszy, czyli: gotujemy boćwinkę po turecku…

Składniki:

Boćwina (mangold)

1/3 szklanki orzechów włoskich

1/2 soku z cytryny

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

Przepis na mangold po turecku:

Liście buraka dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, a następnie kroimy drobno.

Do garnka nalewamy wody i czekamy, aż się zagotuje. Do wrzącej wody wrzucamy pokrojoną boćwinę i mieszając, czekamy aż zmięknie, czyli około dziesięciu minut. Trzeba uważać, bo liście szybko się rozgotowują.

Gdy liście ugotują się, przekładamy je na sitko i schładzamy chłodną wodą. Następnie, odcedzamy i przekładamy na półmisek.

Polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z  cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Mieszamy dokładnie. Na wierzch posypujemy skruszonymi orzechami włoskim.

Prawda że proste? I smaczne. Zapewniam. Spróbujcie 🙂

Udostępnij:
Sprawdź też:  İşkembe çorbası czyli flaki po turecku
×