Cevizli pazı czyli turecka boćwina (mangold) nie jest zbyt popularna w Polsce, a szkoda, bo to bardzo zdrowe warzywko. Na dodatek, zagościło w naszym kraju na długo przed popularnym obecnie burakiem ćwikłowym. Może warto je przywrócić polskiej kuchni?
Znane jest pod nazwą mangold, buraka liściowego oraz boćwiny. W Turcji danie bardzo popularne, przygotowuje się z niego różnorodne potrawy. Dzisiaj, najszybszy przepis i najprostszy, czyli: gotujemy boćwinkę po turecku…
Składniki:
Boćwina (mangold)
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/2 soku z cytryny
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
Przepis na mangold po turecku:
Liście buraka dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, a następnie kroimy drobno.
Do garnka nalewamy wody i czekamy, aż się zagotuje. Do wrzącej wody wrzucamy pokrojoną boćwinę i mieszając, czekamy aż zmięknie, czyli około dziesięciu minut. Trzeba uważać, bo liście szybko się rozgotowują.
Gdy liście ugotują się, przekładamy je na sitko i schładzamy chłodną wodą. Następnie, odcedzamy i przekładamy na półmisek.
Polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Mieszamy dokładnie. Na wierzch posypujemy skruszonymi orzechami włoskim.
Prawda że proste? I smaczne. Zapewniam. Spróbujcie 🙂