Nadeszła jesień, co oznacza, że w Turcji nastał czas na kiszonki czyli tak zwane turşu. W odróżnieniu od polskich kiszonych warzyw, do przygotowania których używa się głównie soli, w Turcji przeważają kiszonki na bazie octu.
Spis treści:
Co kisi się w Turcji?
W Turcji można ukisić praktycznie wszystko: od tradycyjnych już kiszonej kapusty czy ogórków, można spotkać kiszonki z marchwi, papryki, pomidorów, kalafiora, buraków, fasoli, czosnku, cebuli czy cukini. Kisi się również owoce: cytryny, śliwki, pigwy, winogrona a nawet miętę.
Zalewa do kiszonki
Proporcje solanki do kiszenia to:
Na dwie szklanki wody jedna łyżka soli kamiennej i mała turecka szklanka octu winnego. Jeśli nie posiadacie tureckich szklaneczek, to pół normalnej szklanki octu winnego powinno być w porządku.
Kiszenie:
Na dno słoika wsypujemy odrobinę cieciorki. Wkładamy warzywa lub owoce które chcemy ukisić, przekładając je ząbkami czosnku. Zalewamy solanką i zakręcamy słoik. Po dwudziestu dniach nasza turecka kiszonka jest gotowa.
Mieszanka warzywna:
- kapusta średniej wielkości
- 1 kg ogórków
- 5-6 marchwi
- 2 główki czosnku
- odrobina papryki
Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki, paprykę i marchewkę kroimy w plasterki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Zalewamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 20 dni.
Kiszonka z cytryn
Przepis jest nieco odmienny od tradycyjnych kiszonek:
- 2 cytryny
- 5 łyżek soli
- ćwierć szklanki oliwy z oliwek
- 3 szklanki wody
Cytryny kroimy w plasterki. Obtaczamy w soli. Przekładamy do słoika, zalewamy wodą. Wierzch polewamy oliwą. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na 20 dni w ciemne miejsce.
Kiszona fasola
- 2 kg zielonej fasolki
- 2 główki czosnku
- 10 ostrych papryczek
- 2-3 łyżki soli
- 1 litr wody
Fasolę gotujemy, ale niech będzie jeszcze lekko twarda. Czekamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoików mieszając z papryką i ząbkami czosnku. Zalewamy solanką (litr wody z 3 łyżkami soli). Odstawiamy na cztery tygodnie.
Kiszonka z kalafiora
Główkę kalafiora rozdrabniamy na różyczki. Myjemy. Przekładamy do słoików i zalewamy standardową zalewą octowo-solną. Na dno słoików nie zapomnijcie dodać cieciorkę! Po 10 dniach kiszonka jest gotowa.
Kiszona cebula z burakiem
- 6-7 główek czerwonej cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 10 ostrych papryczek
- 1 burak średniej wielkości
Cebulę kroimy w talarki. Podobnie buraka. Ząbkli czosnku rozgniatamy. Przekładamy do słoików: najpierw czosnek, potem cebula, buraki, ponownie czosnek… Zalewamy podaną powyżej zalewą octowo-solną. Odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce.
Kiszonka z czosnku
500 gram czosnku obieramy i rozdrabniamy na ząbki. Wlewamy zalewę octowo-solną. Można do niej dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego. Słoiki odstawiamy na 15 dni w ciemne miejsce.
Kiszone mandarynki
- 10 mandarynek
- 1 1/2 litra wody
- 2 łyżki soli
Mandarynki dzielimy na cząstki i przekładamy do słoika. Zalewamy gorącą wodą z solą. Po piętnastu dniach kiszonka jest gotowa.
Pomidory kiszone
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 główka czosnku
- zalewa octowo-solna
Pomidory pokroić w ćwiartki a czosnek podzielić na ząbki. Przełożyć do słoików. Im ciaśniej, tym lepiej. Zalać zalewą. Taka kiszonka potrzebuje co najmniej miesiąca czasu, by porządnie się ukisić.
Kiszone banany
- 6 bananów
- zalewa octowo-solna
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
Banany porządnie umyć, ale nie obierać ze skórki! Zalać zalewą z dodatkiem kwasku.
Kiszone jabłka
- 6 zielonych jabłek
- zalewa octowo-solna
Jabek nie obieramy, nacinamy lekko skórkę i przekładamy do słoików. Zalewamy wodą z solą i octem. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na trzy tygodnie.
Smacznego!