Przejdź do treści

Tureckie kiszonki: 10 przepisów

Tureckie kiszonki: 10 przepisów 1

Nadeszła jesień, co oznacza, że w Turcji nastał czas na kiszonki czyli tak zwane turşu. W odróżnieniu od polskich kiszonych warzyw, do przygotowania których używa się głównie soli, w Turcji przeważają kiszonki na bazie octu.

Co kisi się w Turcji?

W Turcji można ukisić praktycznie wszystko: od tradycyjnych już kiszonej kapusty czy ogórków, można spotkać kiszonki z marchwi, papryki, pomidorów, kalafiora, buraków, fasoli, czosnku, cebuli czy cukini. Kisi się również owoce: cytryny, śliwki, pigwy, winogrona a nawet miętę.

Zalewa do kiszonki

Proporcje solanki do kiszenia to:

Na dwie szklanki wody jedna łyżka soli kamiennej i mała turecka szklanka octu winnego. Jeśli nie posiadacie tureckich szklaneczek, to pół normalnej szklanki octu winnego powinno być w porządku.

Kiszenie:

Na dno słoika wsypujemy odrobinę cieciorki. Wkładamy warzywa lub owoce które chcemy ukisić, przekładając je ząbkami czosnku. Zalewamy solanką i zakręcamy słoik. Po dwudziestu dniach nasza turecka kiszonka jest gotowa.

Mieszanka warzywna:

  • kapusta średniej wielkości
  • 1 kg ogórków
  • 5-6 marchwi
  • 2 główki czosnku
  • odrobina papryki

Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki, paprykę i marchewkę kroimy w plasterki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Zalewamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 20 dni.

Kiszonka z cytryn

Przepis jest nieco odmienny od tradycyjnych kiszonek:

  • 2 cytryny
  • 5 łyżek soli
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki wody

Cytryny kroimy w plasterki. Obtaczamy w soli. Przekładamy do słoika, zalewamy wodą. Wierzch polewamy oliwą. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na 20 dni w ciemne miejsce.

Kiszona fasola

  • 2 kg zielonej fasolki
  • 2 główki czosnku
  • 10 ostrych papryczek
  • 2-3 łyżki soli
  • 1 litr wody
Sprawdź też:  Danie z selerem i pigwą w oliwie

Fasolę gotujemy, ale niech będzie jeszcze lekko twarda. Czekamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoików mieszając z papryką i ząbkami czosnku. Zalewamy solanką (litr wody z 3 łyżkami soli). Odstawiamy na cztery tygodnie.

Kiszonka z kalafiora

Główkę kalafiora rozdrabniamy na różyczki. Myjemy. Przekładamy do słoików i zalewamy standardową zalewą octowo-solną. Na dno słoików nie zapomnijcie dodać cieciorkę! Po 10 dniach kiszonka jest gotowa.

Kiszona cebula z burakiem

  • 6-7 główek czerwonej cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ostrych papryczek
  • 1 burak średniej wielkości

Cebulę kroimy w talarki. Podobnie buraka. Ząbkli czosnku rozgniatamy. Przekładamy do słoików: najpierw czosnek, potem cebula, buraki, ponownie czosnek… Zalewamy podaną powyżej zalewą octowo-solną. Odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce.

Kiszonka z czosnku

500 gram czosnku obieramy i rozdrabniamy na ząbki. Wlewamy zalewę octowo-solną. Można do niej dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego. Słoiki odstawiamy na 15 dni w ciemne miejsce.

Kiszone mandarynki

  • 10 mandarynek
  • 1 1/2 litra wody
  • 2 łyżki soli

Mandarynki dzielimy na cząstki i przekładamy do słoika. Zalewamy gorącą wodą z solą. Po piętnastu dniach kiszonka jest gotowa.

Pomidory kiszone

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • zalewa octowo-solna

Pomidory pokroić w ćwiartki a czosnek podzielić na ząbki. Przełożyć do słoików. Im ciaśniej, tym lepiej. Zalać zalewą. Taka kiszonka potrzebuje co najmniej miesiąca czasu, by porządnie się ukisić.

Kiszone banany

  • 6 bananów
  • zalewa octowo-solna
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego

Banany porządnie umyć, ale nie obierać ze skórki! Zalać zalewą z dodatkiem kwasku.

Kiszone jabłka

  • 6 zielonych jabłek
  • zalewa octowo-solna

Jabek nie obieramy, nacinamy lekko skórkę i przekładamy do słoików. Zalewamy wodą z solą i octem. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na trzy tygodnie.

Smacznego!

Udostępnij:
TURECKIE OPOWIEŚCI
Przegląd prywatności

Polityka prywatności strony Tureckie Opowieści

Korzystanie z tej strony internetowej oznacza, że akceptują Państwo politykę prywatności strony Tureckie Opowieści oraz zapoznali się Państwo z informacjami na temat cookies jakie używamy na ten stronie.

Dbamy o bezpieczeństwo naszych użytkowników, a dzięki tej polityce prywatności mogą Państwo dowiedzieć się, jakie informacje zbieramy i jak je przetwarzamy i jak je chronimy.

W razie wątpliwości prosimy skontaktować się z administratorem tej strony (jednocześnie administratorem danych osobowych), czyli E.A. Busz poprzez jednego z udostępnionych maili.

Jakie informacje gromadzimy

Przede wszystkim, mamy dostęp do anonimowych informacji pochodzące ze statystyk dostarczonych nam przez anonimowe statystyki: ile osób weszło na naszą stronę, z jakich krajów, jakiej przeglądarki użyły, jakich fraz szukały oraz z jakiej strony weszły na Tureckie Opowieści. Wszystkie te dane są anonimowe, dostosowane do RODO/GDPR, czyli nie przechowujemy IP użytkownika, tylko unikalny hash. Nie jest też możliwe odzyskanie tych adresów IP.

Jeżeli wyślą Państwo do nas maila, uzyskamy w ten sposób od państwa informacje: nazwę maila, możemy uzyskać w ten sposób imię, nazwisko, być może Państwa telefon.

Więcej o naszej polityce cookies znajdą państwo pod tym adresem.

Osadzone treści

Na stronie nie ma obecnie żadnych osadzonych treści.

Jak wykorzystujemy zgromadzone informacje

Zgromadzone informacje wykorzystujemy do udoskonalenia strony i pisania lepszych artykułów. Wiedząc, jakie tematy cieszą się powodzeniem, możemy dostarczać więcej interesujących treści.

Informacje uzyskane ze statystyk to analiza strony, która pomaga nam również zapewnić odpowiednią jakość strony. Rozdzielczość ekranu, rodzaj przeglądarki, pozwalają nam dostosować odpowiednio stronę tak, by użytkownik miał wygodną możliwość korzystania ze strony.

Adresy mailowe i wszelkie informacje podane nam w ten sposób przez użytkownika pozwalają nam odpowiedzieć na tego maila. Nic ponadto.

Jakie informacje udostępniamy

Nie udostępniamy ani nie odsprzedajemy danych firmom, organizacjom i osobom trzecim. Wszelkie informacje zebrane przez tę stronę oraz maile pozostają tam gdzie zaistniały: na stronie i w kliencie pocztowym.

Jak długo przechowujemy dane

Maile utrzymywane są na czas korespondencji. Następnie, w zależności od tego, jakie będą rezultaty, albo zostaną usunięte, albo zostaną dodane do kontaktów w skrzynce mailowej, po uzyskaniu ponownej zgody stron zainteresowanych.

W przypadku niejasnej sytuacji, dane będą przechowywane przez okres sześciu miesięcy.

Jak chronimy dane

Wszelkie dane są przechowywane i chronione. Stosujemy między innymi szyfrowanie SSL, ponadto strona jest zabezpieczona przed włamaniem i atakami ze strony botów.

Klient pocztowy jest szyfrowany tak, by dane były dodatkowo zabezpieczone przed wyciekiem.

Serwery strony znajdują się w Polsce. Strona tworzona jest zaś w Turcji, gdzie właścicielka strony mieszka.

Linki do innych stron internetowych

Na stronie znajdują się linki odsyłające do innych stron internetowych: Facebooka, Instagrama, Youtube, Google Maps. Każda z tych stron ma swoją własną politykę prywatności. Tureckie Opowieści nie podpowiadają za wyżej wymienione strony. Użytkownik ma obowiązek zapoznania się z polityką prywatności i regulaminem tychże stron.

Prawa użytkownika

Wysyłając maila użytkownik wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych oraz na otrzymanie informacji zwrotnej. Podanie jakichkolwiek danych jest dobrowolne i zależy od Państwa decyzji.

Użytkownik ma prawo do informacji na temat tego, jakie dane są w posiadaniu Tureckich Opowieści. Ma prawo zażądania usunięcia ich, jeżeli takie informacje istnieją. Żądanie usunięcia odbywa się drogą mailową.

Użytkownik może zablokować poszczególne cookies poprzez niewyrażenie zgody na nie w bannerze, który pojawia się na stronie, kiedy po raz pierwszy użytkownik na nią wchodzi.

Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawo do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

Prawa autorskie

Teksty i zdjęcia umieszczone na tej stronie są własnością Tureckich Opowieści i jej autorów. Zdjęcia mogą pochodzić z innych źródeł. W tym przypadku, źródło i autor zdjęcia umieszczone są w opisie zdjęcia. Najczęściej korzystamy ze zdjęć pochodzących z pixabay.com oraz z magazynu Wikimedia Commons.

Zawartość strony chroniona jest prawami autorskimi na podstawie Ustawy O prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. publikator: Dz. U. 1994, nr 24, poz. 83, tekst jednolity: Dz. U. 2006, nr 90, poz. 631.

Kopiowanie, rozpowszechnianie tekstów, zdjęć czy grafik umieszczonych na stronie www.tureckieopowiesci.com.pl jest dozwolone wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody od Tureckich Opowieści.

Zmiany

Zastrzegamy sobie prawo do wprowadzenia zmian w tej polityce prywatności, dlatego zalecamy częste sprawdzanie tej strony. Użytkowników obowiązuje znajomość aktualnej polityki prywatności. Informacje o zmianach będą umieszczane u dołu strony wraz z datą.

22 maj 2018 - dodanie informacji o osadzonych treściach.

25 maj 2018 - uaktualnienie informacji o cookies (ciasteczkach).

×