Przejdź do treści

Tureckie kiszonki: 10 przepisów

Tureckie kiszonki: 10 przepisów 1

Nadeszła jesień, co oznacza, że w Turcji nastał czas na kiszonki czyli tak zwane turşu. W odróżnieniu od polskich kiszonych warzyw, do przygotowania których używa się głównie soli, w Turcji przeważają kiszonki na bazie octu.

Co kisi się w Turcji?

W Turcji można ukisić praktycznie wszystko: od tradycyjnych już kiszonej kapusty czy ogórków, można spotkać kiszonki z marchwi, papryki, pomidorów, kalafiora, buraków, fasoli, czosnku, cebuli czy cukini. Kisi się również owoce: cytryny, śliwki, pigwy, winogrona a nawet miętę.

Zalewa do kiszonki

Proporcje solanki do kiszenia to:

Na dwie szklanki wody jedna łyżka soli kamiennej i mała turecka szklanka octu winnego. Jeśli nie posiadacie tureckich szklaneczek, to pół normalnej szklanki octu winnego powinno być w porządku.

Kiszenie:

Na dno słoika wsypujemy odrobinę cieciorki. Wkładamy warzywa lub owoce które chcemy ukisić, przekładając je ząbkami czosnku. Zalewamy solanką i zakręcamy słoik. Po dwudziestu dniach nasza turecka kiszonka jest gotowa.

Mieszanka warzywna:

  • kapusta średniej wielkości
  • 1 kg ogórków
  • 5-6 marchwi
  • 2 główki czosnku
  • odrobina papryki

Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki, paprykę i marchewkę kroimy w plasterki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Zalewamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 20 dni.

Kiszonka z cytryn

Przepis jest nieco odmienny od tradycyjnych kiszonek:

  • 2 cytryny
  • 5 łyżek soli
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki wody

Cytryny kroimy w plasterki. Obtaczamy w soli. Przekładamy do słoika, zalewamy wodą. Wierzch polewamy oliwą. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na 20 dni w ciemne miejsce.

Kiszona fasola

  • 2 kg zielonej fasolki
  • 2 główki czosnku
  • 10 ostrych papryczek
  • 2-3 łyżki soli
  • 1 litr wody
Sprawdź też:  Wegetariańskie klopsy Çiğ Köfte

Fasolę gotujemy, ale niech będzie jeszcze lekko twarda. Czekamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoików mieszając z papryką i ząbkami czosnku. Zalewamy solanką (litr wody z 3 łyżkami soli). Odstawiamy na cztery tygodnie.

Kiszonka z kalafiora

Główkę kalafiora rozdrabniamy na różyczki. Myjemy. Przekładamy do słoików i zalewamy standardową zalewą octowo-solną. Na dno słoików nie zapomnijcie dodać cieciorkę! Po 10 dniach kiszonka jest gotowa.

Kiszona cebula z burakiem

  • 6-7 główek czerwonej cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ostrych papryczek
  • 1 burak średniej wielkości

Cebulę kroimy w talarki. Podobnie buraka. Ząbkli czosnku rozgniatamy. Przekładamy do słoików: najpierw czosnek, potem cebula, buraki, ponownie czosnek… Zalewamy podaną powyżej zalewą octowo-solną. Odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce.

Kiszonka z czosnku

500 gram czosnku obieramy i rozdrabniamy na ząbki. Wlewamy zalewę octowo-solną. Można do niej dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego. Słoiki odstawiamy na 15 dni w ciemne miejsce.

Kiszone mandarynki

  • 10 mandarynek
  • 1 1/2 litra wody
  • 2 łyżki soli

Mandarynki dzielimy na cząstki i przekładamy do słoika. Zalewamy gorącą wodą z solą. Po piętnastu dniach kiszonka jest gotowa.

Pomidory kiszone

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • zalewa octowo-solna

Pomidory pokroić w ćwiartki a czosnek podzielić na ząbki. Przełożyć do słoików. Im ciaśniej, tym lepiej. Zalać zalewą. Taka kiszonka potrzebuje co najmniej miesiąca czasu, by porządnie się ukisić.

Kiszone banany

  • 6 bananów
  • zalewa octowo-solna
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego

Banany porządnie umyć, ale nie obierać ze skórki! Zalać zalewą z dodatkiem kwasku.

Kiszone jabłka

  • 6 zielonych jabłek
  • zalewa octowo-solna

Jabek nie obieramy, nacinamy lekko skórkę i przekładamy do słoików. Zalewamy wodą z solą i octem. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na trzy tygodnie.

Smacznego!

Udostępnij:
×