Fasolka czarne oczko: rzadka fasolka, która zasłynęła w Polsce i na świecie dzięki zespołowi the Black Eyed Peas.
Po naszemu to jest albo fasolnik chiński, wspięga wężowata, wspięga chińska, albo bardziej opisowo – biała fasolka z czarną kropką. Nazwa nieważna. Smaczne i dzisiaj gotuję.
Składniki:
1/2 kg fasolki czarne oczko
2 siekane cebule
2 – 3 łyżki oleju
łyżka przecieru pomidorowego
litr rosołu – lub wody.
Przepis na wspięgę wężowatą:
Do garnka wsypuję börülce i gotuję tak długo, aż woda ściemnieje. Na patelni w tym czasie podsmażam cebulkę z przecierem. Dodaję podgotowaną fasolkę i rosół. Na wolnym ogniu gotuję jakieś pół godziny, aż zmięknie. Podajemy albo z ryżem, albo z bulgurem.