Dzisiaj cofniemy się trochę w czasie i przedstawimy danie z czasów Imperium Ottomańskiego, danie, zwane mastabe. Znane było również pod nazwą pazılı cacik. Jest ono daniem na bazie jogurtu, które podobno, jak krążą opowieści, sułtan Mehmed II Zdobywca bardzo lubił i chętnie gościł na swoim stole. A teraz przechodzimy do przepisu prostu z kuchni osmańskiej:
Nazwa może dla wielu dziwnie brzmieć, nawet trudno, jednak wbrew nazwie, potrawa mastabe jest łatwa w przygotowaniu. Do przygotowanie tego dania będziemy potrzebować pazı, które i dzisiaj występuje bardzo często w tureckich potrawach. Pazı, są to liście buraka szpinakowego lub buraka liściowego, znanego w Polsce również pod nazwą mangold.
Właściwości pazı czyli buraka liściowego:
Burak szpinakowy posiada bogate właściwości zdrowotne. Jest bogaty w białko, witaminy A, B, E, K, C, a także magnez, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, selen i potas. Liście buraku liściowego posiadają również bardzo dużo luteiny i karotenu.
Mangold wpływa bardzo korzystnie na zdrowie: obniża między innymi ciśnienie krwi, stężenie glukozy we krwi, zapobiega osteoporozie, poprawia pracę nerek, układu trawiennego oraz nerwowego.
Przygotowanie mastabe:
2 pęczki buraka szpinakowego
1 szklanka jogurtu
zmiażdżony ząbek lub dwa czosnku – jak kto lubi
1 łyżeczka nasion czarnuszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Liście buraka szpinakowego (pazı) płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, następnie kroimy i wrzucamy do gotującej się wody na jakieś pięć minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, żeby liście nam się nie rozgotowały, lub odwrotnie, by włókna nie były za twarde.
Gdy liście będą ugotowane, odcedzamy je i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników: czosnek, czarniszę, sól, oliwę oraz jogurt. Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
No i już. Mastabe gotowe. Prawda że nie ma z tym daniem wiele roboty?
Proste, smaczne i zdrowe. Smacznego!