Przepis z soczewicą, czyli najszybsze danie do przygotowania: Czarna Błyskawica (Kara Şimşek). Można je nazwać taką naszą grochówką, bo danie słynie z tego, że podaje się je w tureckich stołówkach studenckich i w wojsku. W przeciwieństwie do grochówki jednak, jest daniem błyskawicznym w przygotowaniu.
Składniki:
2 szklanki zielonej soczewicy
1 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
odrobina oliwy lub oleju do smażenia
sól, pieprz, papryka w płatkach
Przepis na błyskawiczną zieloną soczewicę:
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy opłukaną soczewicę, przecier pomidorowy i przyprawy. Dolewamy dużo wody i gotujemy. Raz na jakiś czas sprawdzamy w garnku poziom wody. Gdy soczewica się ugotuje, danie gotowe. Konsystencja powinna być niczym gęsta zupa.
Można podawać z cząstkami surowej cebuli do przegryzienia.
Smacznego!