Przejdź do treści

Przepis z soczewicą czyli Czarna Błyskawica

Przpis na zieloną soczewicę

Przepis z soczewicą, czyli najszybsze danie do przygotowania: Czarna Błyskawica (Kara Şimşek). Można je nazwać taką naszą grochówką, bo danie słynie z tego, że podaje się je w tureckich stołówkach studenckich i w wojsku. W przeciwieństwie do grochówki jednak, jest daniem błyskawicznym w przygotowaniu.

Składniki:

2 szklanki zielonej soczewicy
1 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
odrobina oliwy lub oleju do smażenia
sól, pieprz, papryka w płatkach

Przepis na błyskawiczną zieloną soczewicę:

Cebulę siekamy i  podsmażamy na oliwie. Dodajemy opłukaną soczewicę, przecier pomidorowy i przyprawy. Dolewamy dużo wody i gotujemy. Raz na jakiś czas sprawdzamy w garnku poziom wody. Gdy soczewica się ugotuje, danie gotowe. Konsystencja powinna być niczym gęsta zupa.

Można podawać z cząstkami surowej cebuli do przegryzienia.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Jak ugotować ryż po turecku
×