Przejdź do treści

Przepis na Soliród | Salicornię

soliród czyli salicornia przepisy

Soliród zielny lub bardziej z angielska – salicornia, znana jest w Turcji pod nazwą deniz börülcesi. Moje ukochane danie – pyszne i z dużą zawartością jodu i innych ważnych dla zdrowia pierwiastków. W Polsce roślinka pod ochroną!!! 

Składniki:

1 kg deniz börülcesi
3 ząbki czosnku – lub ile kto lubi
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy

Przepis na soliród:

Roślinkę porządnie myjemy i wkładamy na godzinę do wody, ponieważ soliród jest słony i lepiej, żeby ta sól z niego wyszła.

Gdy salicornia namoczy się porządnie, przekładamy ją do wrzącej wody i gotujemy jakieś piętnaście minut.

Czekamy aż ostygnie i teraz najważniejsza sprawa: każdą gałązkę obieramy, gdyż jadalna jest tylko zewnętrzna część rośliny. Wewnątrz salicorni znajduje się zdrewniały środek – ten wyrzucimy.

Do tak obranego solirodu dodajemy przeciśnięty czosnek, oliwę i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy by danie nabrało smaku. Można salicornię również wymieszać z jogurtem.

Smacznego i zajrzyjcie po inne dania kuchni tureckiej!!!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Pory z ryżem i marchewką
×