Soliród zielny lub bardziej z angielska – salicornia, znana jest w Turcji pod nazwą deniz börülcesi. Moje ukochane danie – pyszne i z dużą zawartością jodu i innych ważnych dla zdrowia pierwiastków. W Polsce roślinka pod ochroną!!!
Składniki:
1 kg deniz börülcesi
3 ząbki czosnku – lub ile kto lubi
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
Przepis na soliród:
Roślinkę porządnie myjemy i wkładamy na godzinę do wody, ponieważ soliród jest słony i lepiej, żeby ta sól z niego wyszła.
Gdy salicornia namoczy się porządnie, przekładamy ją do wrzącej wody i gotujemy jakieś piętnaście minut.
Czekamy aż ostygnie i teraz najważniejsza sprawa: każdą gałązkę obieramy, gdyż jadalna jest tylko zewnętrzna część rośliny. Wewnątrz salicorni znajduje się zdrewniały środek – ten wyrzucimy.
Do tak obranego solirodu dodajemy przeciśnięty czosnek, oliwę i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy by danie nabrało smaku. Można salicornię również wymieszać z jogurtem.
Smacznego i zajrzyjcie po inne dania kuchni tureckiej!!!