Hamsi buğulama, czyli po prostu zapiekanka ziemniaczana z sardelą czyli właśnie hamsi. Danie proste, bardzo smaczne i szybkie. W Turcji popularne zimą, kiedy to sardela europejska przepływa przez Bosfor.
Składniki na zapiekankę:
hamsi
cebula
ziemniaki
przecier pomidorowy
sól, pieprz
natka pietruszki
sok z cytryny, oliwa
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z hamsi:
- Czyścimy hamsi i układamy grubą warstwą w naczyniu żaroodpornym.
- Na rybę wykładamy pokrojoną w talarki cebulę.
- Następnie, również pokrojone w talarki ziemniaki.
- Możemy powtórzyć przekładania zapiekanki rybą i ziemniakami.
- Zalewamy całość przecierem pomidorowym rozbełtanym w dwóch szklankach wody z solą i pieprzem.
- Wierzch zapiekanki posypujemy pokrojoną pietruchą.
- Polewamy całość sokiem z cytryny i oliwą.
- Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180 stopni.
- Pieczemy danie przez około godzinę, tak długo, aż ziemniaki zmiękną i zarumienią się.
Podajemy jako osobne danie.
Smacznego!