Przejdź do treści

Prawdziwy hummus z ciecierzycy

jak zrobić prawdziwy hummus

Hummus jest tradycyjnym daniem tureckim, meze, które podaje się jako dodatek do ryby i rakı. Może być to również danie obiadowe lub służyć jako pasta do smarowania chleba.

Składniki:

450 g cieciorki

4 ząbki czosnku

4 łyżki pasty tahini

3 łyżki oliwy

cytryna, sól, pieprz

Przepis na hummus:

Najpierw należy ugotować cieciorkę. Najszybciej ugotować ją w szybkowarze, ponieważ tradycyjnie, może nam to zająć co najmniej godzinę. A więc: do szybkowaru wrzucamy opłukaną cieciorkę i zalewamy wodą. Na szklankę cieciorki przypadają około dwie szklanki wody. Solimy. W szybkowarze gotujemy około czterdziestu minut – chodzi o to, by ciecierzyca porządnie zmiękła.

Gdy cieciorka się ugotuje, odcedzamy ją i przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, sól, pieprz oraz oliwę. Miksujemy całość na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać odrobinę wody przy miksowaniu.

Skrapiamy wierzch hummusu odrobiną oliwy i odstawiamy do lodówki by się schłodził.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Zupa Kazdagi
×