Przejdź do treści

Turecka zupa tarhana

  • Zupy
tarhana zupa w proszku

Tak się zastanawiałam, czy dać ten przepis czy nie… Nie jest on łatwy do wykonania, a w Turcji suszona tarhana dostępna jest praktycznie w każdym sklepie. No, ale co mi tam. Może jednak ktoś spróbuje przygotować turecką zupę tarhanę 🙂 Kto odważny, niech da znać jak wyszło…

Składniki na tarhanę:

1 kg papryki

500 g pomidorów

1 cebula

500 g jogurtu

1/2 pęczka pietruszki

1/2 pęczka mięty

3 łyżki tymianku

1 1/2 kg mąki

1/2 łyżeczki drożdży

sól, pieprz

Przepis na zupę tarhana:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Pomidory, cebulę i paprykę kroimy grubo i rozsypujemy na naoliwioną blachę. Posypujemy solą i pieprzem.
  3. Pieczemy 15-20 minut aż warzywa zmiękną.
  4. Studzimy i miksujemy.
  5. Mieszamy warzywa z jogurtem, ziołami, oregano, solą, drożdżami.
  6. Powoli dodajemy mąkę i urabiamy jak ciasto.
  7. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i trzymamy w pokojowej temperaturze 4 – 5 dni, dwa razy dziennie ugniatając.
  8. Po upływie tych 4 – 5 dni rozbijamy ciasto na płaskie kawałki wielkości dłoni i rozsypujemy na ściereczce. Suszymy na słońcu, co jakiś czas mieszając. Gdy brak słońca, można suszyć w piekarniku nastawionym na pięćdziesiąt stopni.
  9. Gdy tarhana ususzy się, rozgnieść ją w dłoniach.
  10. Ponownie suszyć na słońcu (lub piekarniku) 1 – 2 dni.
  11. Na koniec: przesypać do słoików lub płóciennych woreczków.

Powodzenia dla odważnych!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Chłodnik po turecku: Ayran Aşı Çorbası
×