Tak się zastanawiałam, czy dać ten przepis czy nie… Nie jest on łatwy do wykonania, a w Turcji suszona tarhana dostępna jest praktycznie w każdym sklepie. No, ale co mi tam. Może jednak ktoś spróbuje przygotować turecką zupę tarhanę 🙂 Kto odważny, niech da znać jak wyszło…
Składniki na tarhanę:
1 kg papryki
500 g pomidorów
1 cebula
500 g jogurtu
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka mięty
3 łyżki tymianku
1 1/2 kg mąki
1/2 łyżeczki drożdży
sól, pieprz
Przepis na zupę tarhana:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Pomidory, cebulę i paprykę kroimy grubo i rozsypujemy na naoliwioną blachę. Posypujemy solą i pieprzem.
- Pieczemy 15-20 minut aż warzywa zmiękną.
- Studzimy i miksujemy.
- Mieszamy warzywa z jogurtem, ziołami, oregano, solą, drożdżami.
- Powoli dodajemy mąkę i urabiamy jak ciasto.
- Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i trzymamy w pokojowej temperaturze 4 – 5 dni, dwa razy dziennie ugniatając.
- Po upływie tych 4 – 5 dni rozbijamy ciasto na płaskie kawałki wielkości dłoni i rozsypujemy na ściereczce. Suszymy na słońcu, co jakiś czas mieszając. Gdy brak słońca, można suszyć w piekarniku nastawionym na pięćdziesiąt stopni.
- Gdy tarhana ususzy się, rozgnieść ją w dłoniach.
- Ponownie suszyć na słońcu (lub piekarniku) 1 – 2 dni.
- Na koniec: przesypać do słoików lub płóciennych woreczków.
Powodzenia dla odważnych!