Przejdź do treści

Konfitura z płatków róży

dżem z płatków róży

Konfitura z płatków róży. Pięknie brzmi, równie doskonale smakuje i wygląda. Jest to tradycyjna słodkość prowincji Isparta w Turcji, która słynie ze swoich róż.

Składniki:

225 gram płatków – pachnące i różowe
6 1/2 szklanki cukru
3 3/4 szklanki wody
3 łyżeczki soku z cytryny

Konfitura z płatków róży:

Płatki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Najlepiej, by była przefiltrowana, a nie taka z kranu.

Gotujemy pod przykryciem, aż nasze piękne różowe płatki stracą kolor. Dodajemy cukier i dalej gotuj aż powstanie syrop.

Na koniec zakrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoików.

Prawda że proste? Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Mozaik
×