Przejdź do treści

İrmik helvası czyli chałwa z kaszy mannej

przepis na chałwę

Chałwa jest pyszna i tyle. Ci, co liczą kalorie, niech zapomną o tym deserze. Cała reszta – zabieramy się za gotowanie.

Składniki:

2 szklanki kaszki mannej
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka
2 szklanki wody
125 g margaryny lub ćwierć szklanki oleju
1 łyżka orzeszków piniowych

Przepis na chałwę z kaszy mannej:

Margarynę stopić, dodać kaszę manną i orzeszki, mieszając zrumienić na ciemny brąz. Powoli dodawać kaszę manną, wodę, mleko i energicznie mieszając (bo lubi się przypalać) czekać aż nasiąknie. W międzyczasie dosypywać też cukier.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Hamsi buğulama czyli zapiekanka ziemniaczana z sardelą
×