Przejdź do treści

Domowy turecki makaron erişte

domowy makaron eriste

Domowy makaron typu erişte jest bardzo popularny w Turcji. Jest on grubszy od tradycyjnego, kupowanego w sklepie, no i oczywiście o wiele smaczniejszy. Jak wszystko, co domowej roboty. 

Składniki na domowy makaron:

1 kg mąki
5 szt jajek
1/2 szklanki wody – lub mleka
sól

Przepis na turecki domowy makaron erişte:

Do kilograma mąki wbijamy pięć jajek, wlewamy jakieś pół szklanki wody (lub mleka). Ugniatamy wszystko tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne.

Dzielimy wówczas ciasto na dwie części i odstawiamy na jakieś dwadzieścia minut.

Po upływie tego czasu, rozwałkowujemy ciasto tak, by uzyskało grubość dwóch centymetrów.

Zostawiamy tak rozwałkowane ciasto, by nieco podeschło. W zależności od wilgotności powietrza, może to być godzina, może być i półtorej.

Gdy ciasto wyschnie, tniemy je na szerokość pół centymetra i długość zapałki.  Jeżeli mamy dużo miejsca w domu, rozsypujemy ciasto na obrusie, jeżeli mamy miejsca mniej, piekarnik nagrzany do pięćdziesięciu stopni będzie musiał nam wystarczyć. Czekamy, aż ciasto wyschnie całkowicie, raz na jakiś czas mieszając makaron.

Gdy makaron zeschnie się, pakujemy go do płóciennego woreczka.

Udostępnij:
Sprawdź też:  Beykoz çöreği
×