Przejdź do treści

Ciasteczka Beypazarı kurusu

Ciasteczka Beypazarı kurusu 1

Beypazari kurusu, czyli ciasteczka z miasta Beypazarı, położonego niedaleko stolicy Turcji Ankary. Mówi się, że historia ich przygotowania sięga stepów azjatyckich i tureckiego plemiona Oguzów. Ciasteczka te podaje się tradycyjnie do herbaty.

Przepis na ciasteczka:

1 opakowanie drożdży

1 łyżka cukru

1 szklanka mleka

125 g masła

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cynamonu

4 szklanki mąki

Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie, dodając mąkę tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na rulon o średnicy 2 centymetrów. Rulon kroimy w osobne ciastka i wykładamy na blachę. Pozwalamy ciastu wyrosnąć jeszcze z jakieś 25 minut.

Pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach Celsjusza. Ciastka wyjmujemy z piekarnika na 20 minut by wystygły.

Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 stopni i wkładamy ponownie nasze ciasteczka, tym razem na godzinę. Wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy. Niech zostaną tam jakieś sześć, siedem godzin lub najlepiej całą noc.

W ten sposób przygotowane ciasteczka zachowują świeżość do paru miesięcy.

Udostępnij:
Sprawdź też:  Domowy turecki makaron erişte
×