Beypazari kurusu, czyli ciasteczka z miasta Beypazarı, położonego niedaleko stolicy Turcji Ankary. Mówi się, że historia ich przygotowania sięga stepów azjatyckich i tureckiego plemiona Oguzów. Ciasteczka te podaje się tradycyjnie do herbaty.
Przepis na ciasteczka:
1 opakowanie drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
125 g masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
4 szklanki mąki
Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie, dodając mąkę tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na rulon o średnicy 2 centymetrów. Rulon kroimy w osobne ciastka i wykładamy na blachę. Pozwalamy ciastu wyrosnąć jeszcze z jakieś 25 minut.
Pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach Celsjusza. Ciastka wyjmujemy z piekarnika na 20 minut by wystygły.
Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 stopni i wkładamy ponownie nasze ciasteczka, tym razem na godzinę. Wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy. Niech zostaną tam jakieś sześć, siedem godzin lub najlepiej całą noc.
W ten sposób przygotowane ciasteczka zachowują świeżość do paru miesięcy.