Simit, czyli tureckie bajgle. Sprzedają je w Turcji na prawie każdym rogu ulicy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w domu. Jest z tym co prawda trochę zachodu, ale satysfakcja wielka i jak wszystkie chleby – świeże smakuje najlepiej.
Składniki potrzebne do przygotowania bajgli:
340 g mąki
60 g masła
trochę soli
1 łyżka proszku do pieczenia
1 jajko
100 g jogurtu
100 g oleju
50 gram sezamu
30 g pekmezu (melasy)
3-4 łyżki wody
Przepis na simit:
Wszystkie składniki oprócz melasy i sezamu zagniatamy. Dodajemy do ciasta odrobinę melasy – tak z łyżeczkę do jednej łyżki. Ponownie zagniatamy tak długo, aż uzyskamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy precle, które następnie smarujemy melasą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut aż ciasto się przyrumieni na brązowo. Najlepiej jest piec je na ruszcie z podstawioną na spód blachą.
Smacznego! Bajgle na śniadanie gotowe.