Przejdź do treści

Ciasto – sucharki z bakaliami

przepis na sucharki z bakaliami

Sucharki z bakaliami są w Turcji bardzo popularne. Idealny deser do herbaty. Można je kupić w sklepie, ale wiadomo, co samemu się zrobi, smakuje lepiej 🙂

Składniki:

2 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka cukru

125 g margaryny lub ćwierć szklanki oleju

2 jajka

1/2 paczki proszku do pieczenia

1 paczka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki soli

bakalie – ile się lubi. Bez ograniczeń.

Przepis na sucharki z bakaliami:

Sucharki robi się niejako dwa razy, bo najpierw pieczemy ciasto, a następnie, z upieczonego ciasta robimy sucharki.

Na początku, cukier z jajkami miksujemy na biały puch. Następnie, w rondelku, topimy margarynę. Potem, tę roztopioną margarynę dodajemy do zmiksowanych składników i ponownie miksujemy. Jeżeli zamiast margaryny używamy oleju, to olej można dodać od razu do cukru z jajkami i zmiksować wszystko za jednym razem.

Potem, do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól. Mieszamy wszystko dokładnie i na samym końcu dodajemy bakalie.

Bakalie, można namoczyć wcześniej, będą wtedy smaczniejsze.

Z tak powstałego ciasta formujemy dwa bochenki ciasta i owijamy je ciasno w papier do pieczenia. Chodzi o to, by ciasto porządnie się upiekło.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około pół godziny.

Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy je do ostygnięcia. Następnie, kroimy i ponownie układamy na blasze wyłożonej papierem.

Piekarnik tym razem nastawiamy na 150 stopni. Sucharki nie potrzebują już długo przebywać w piekarniku, wystarczy im jakieś dziesięć minut, by się porządnie wysuszyły.

Ponownie odstawiamy do wystygnięcia. Najlepsze są następnego dnia.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Tırşık güveç czyli gulasz po turecku
×