Sucharki z bakaliami są w Turcji bardzo popularne. Idealny deser do herbaty. Można je kupić w sklepie, ale wiadomo, co samemu się zrobi, smakuje lepiej 🙂
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
125 g margaryny lub ćwierć szklanki oleju
2 jajka
1/2 paczki proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
bakalie – ile się lubi. Bez ograniczeń.
Przepis na sucharki z bakaliami:
Sucharki robi się niejako dwa razy, bo najpierw pieczemy ciasto, a następnie, z upieczonego ciasta robimy sucharki.
Na początku, cukier z jajkami miksujemy na biały puch. Następnie, w rondelku, topimy margarynę. Potem, tę roztopioną margarynę dodajemy do zmiksowanych składników i ponownie miksujemy. Jeżeli zamiast margaryny używamy oleju, to olej można dodać od razu do cukru z jajkami i zmiksować wszystko za jednym razem.
Potem, do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól. Mieszamy wszystko dokładnie i na samym końcu dodajemy bakalie.
Bakalie, można namoczyć wcześniej, będą wtedy smaczniejsze.
Z tak powstałego ciasta formujemy dwa bochenki ciasta i owijamy je ciasno w papier do pieczenia. Chodzi o to, by ciasto porządnie się upiekło.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około pół godziny.
Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy je do ostygnięcia. Następnie, kroimy i ponownie układamy na blasze wyłożonej papierem.
Piekarnik tym razem nastawiamy na 150 stopni. Sucharki nie potrzebują już długo przebywać w piekarniku, wystarczy im jakieś dziesięć minut, by się porządnie wysuszyły.
Ponownie odstawiamy do wystygnięcia. Najlepsze są następnego dnia.
Smacznego!