Bakłażana w Turcji przygotowuje się na tysiące sposobów. Oto jeden z nich: pasta z bakłażana. Pyszne danie na obiad ale może stanowić doskonałe smarowidło do pieczywa na śniadanie.
Składniki:
6 bakłażanów
2 łyżki pasty sezamowej (tahini lub po turecku: tahin)
4 ząbki czosnku (lub mniej jak ktoś nie lubi)
3 łyżki orzechów włoskich
sól i chili
Przepis na pastę z bakłażana z tahinem i orzechami włoskimi
Bakłażany przepoławiamy i posypujemy solą. Czekamy godzinę, aż cała goryczka wyjdzie, następnie opłukujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś pół godziny, aż zmiękną.
Czekamy, aż się ostudzą na tyle, by można było łyżką wybrać z bakłażanów miąższ. Wyrzucamy tylko skórkę.
Do miąższu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skruszone orzechy włoskie, Przyprawiamy chili, solą i pastą sezamową tahin.
Całość porządnie ugniatamy widelcem i odstawiamy na godzinkę, by wszystko się solidnie przegryzło.
I tyle. Przepyszna i zdrowa pasta z bakłażana gotowa.
Smacznego!