Przejdź do treści

Pasta z bakłażana z tahinem i orzechami

pasta z bakłażana z orzechami

Bakłażana w Turcji przygotowuje się na tysiące sposobów. Oto jeden z nich: pasta z bakłażana. Pyszne danie na obiad ale może stanowić doskonałe smarowidło do pieczywa na śniadanie.

Składniki:

6 bakłażanów

2 łyżki pasty sezamowej (tahini lub po turecku: tahin)

4 ząbki czosnku (lub mniej jak ktoś nie lubi)

3 łyżki orzechów włoskich

sól i chili

Przepis na pastę z bakłażana z tahinem i orzechami włoskimi

Bakłażany przepoławiamy i posypujemy solą. Czekamy godzinę, aż cała goryczka wyjdzie, następnie opłukujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś pół godziny, aż zmiękną.

Czekamy, aż się ostudzą na tyle, by można było łyżką wybrać z bakłażanów miąższ. Wyrzucamy tylko skórkę.

Do miąższu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skruszone orzechy włoskie, Przyprawiamy chili, solą i pastą sezamową tahin.

Całość porządnie ugniatamy widelcem i odstawiamy na godzinkę, by wszystko się solidnie przegryzło.

I tyle. Przepyszna i zdrowa pasta z bakłażana gotowa.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Turecki napój jogurtowy ayran
×