Przejdź do treści

Tureckie ciasteczka maślane – Un kurabiyesi

ciastka tureckie

Ciasteczka maślane prosto z Turcji. Kruche, aromatyczne. Idealne do herbaty czy kawy na niedzielne popołudnie. No, tak po prawdzie, to po turecku zwą się nie maślane, ale mączne, bo wyglądają, jakby je popruszono mąką.

Składniki:

Jajko
Opakowanie masła lub margaryny
3 szklanki mąki (lub 3 1/2)
1 szklanka cukru pudru (lub 1 1/2)
i do posypania jeszcze cukru pudru
orzechy – drobno posiekać

Przepis na tureckie ciasteczka maślane:

Tłuszcz ogrzewamy do temperatury pokojowej. Dodajemy jajko i cukier puder i mieszamy aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Powoli wsypujemy mąkę. Na koniec orzechy.

Ciasteczka uformować jak się chce i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec tak, by nie zbrązowiały. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Smacznego i sprawdź inne słodkości kuchni tureckiej!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Przepis na tureckie bułeczki z serem
×