Ciasteczka maślane prosto z Turcji. Kruche, aromatyczne. Idealne do herbaty czy kawy na niedzielne popołudnie. No, tak po prawdzie, to po turecku zwą się nie maślane, ale mączne, bo wyglądają, jakby je popruszono mąką.
Składniki:
Jajko
Opakowanie masła lub margaryny
3 szklanki mąki (lub 3 1/2)
1 szklanka cukru pudru (lub 1 1/2)
i do posypania jeszcze cukru pudru
orzechy – drobno posiekać
Przepis na tureckie ciasteczka maślane:
Tłuszcz ogrzewamy do temperatury pokojowej. Dodajemy jajko i cukier puder i mieszamy aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Powoli wsypujemy mąkę. Na koniec orzechy.
Ciasteczka uformować jak się chce i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec tak, by nie zbrązowiały. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Smacznego i sprawdź inne słodkości kuchni tureckiej!