Przejdź do treści

Pory z ryżem i marchewką

tureckie danie z ryżem i marchewką

Pory z ryżem i marchewką są bardzo łatwym daniem do przygotowania. Są również smaczne i dietetyczne. Czegóż chcieć więcej? Oto przepis.

Składniki:

dwa pęczki porów
gdzieś z dwie marchewki
duża cebula
łyżka ryżu – lub dwie

Przepis na pory z ryżem i marchewką:

Pory obieramy z zewnętrznej błonki i kroimy na trzycentymetrowe kawałki. Marchewkę również obieramy i siekamy na plasterki. Cebulę siekamy w kostkę.

Do garnka wsypujemy cebulę i marchew, podlewamy odrobiną oliwy i smażymy tak długo, aż cebula zeszkli się. Teraz dodajemy pory, opłukany ryż, mieszamy porządnie i po jakiejś minucie dolewamy wody – tyle tylko, by wszystko zakryć. Można dodać kostkę lub dwie cukru.

Gotujemy 15 minut czyli tak długo, aż marchew zmięknie. Odstawiamy garnek do ostudzenia.

Po ostudzeniu dolewamy oliwy. Wstawiamy do lodówki na parę godzin. Podajemy na chłodno.

Smacznego i kliknij tutaj po dania kuchni tureckiej!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Mastabe czyli cacik z czasów imperium
×