Zielona fasolka z oliwą z oliwek to sztandarowe danie kuchni tureckiej. Nie może więc tego przepisu zabraknąć na Tureckich Opowieściach 🙂 Oto i on.
Składniki:
1/2 kilo fasoli
1/2 szklanki oliwy
1 cebula
2 pomidory
1/2 szklanki cukru (ja pomijam)
sól
Przepis na fasolkę w oliwie z oliwek:
Fasolę myjemy kroimy na pięciocentymetrowe kawałki i gotujemy w szybkowarze, w którym uprzednio podsmażyliśmy na odrobinie oliwy posiekaną cebulkę. Teraz dodajemy fasolkę, lekko podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Solimy. Można dla smaku doprawić odrobiną cukru.
Uwaga! Nie dolewamy wody!
Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem około siedem minut. Czekamy aż ostygnie. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i oliwy z oliwek. Podajemy z ryżem.
Smacznego!