Przejdź do treści

Zielona fasolka z oliwą po turecku

zielona fasolka z oliwą

Zielona fasolka z oliwą z oliwek to sztandarowe danie kuchni tureckiej. Nie może więc tego przepisu zabraknąć na Tureckich Opowieściach 🙂 Oto i on. 

Składniki:

1/2 kilo fasoli
1/2 szklanki oliwy
1 cebula
2 pomidory
1/2 szklanki cukru (ja pomijam)
sól

Przepis na fasolkę w oliwie z oliwek:

Fasolę myjemy kroimy na pięciocentymetrowe kawałki i gotujemy w szybkowarze, w którym uprzednio podsmażyliśmy na odrobinie oliwy posiekaną cebulkę. Teraz dodajemy fasolkę, lekko podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Solimy. Można dla smaku doprawić odrobiną cukru.

Uwaga! Nie dolewamy wody!

Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem około siedem minut. Czekamy aż ostygnie. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i oliwy z oliwek. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Inna wersja tureckich klopsów z soczewicą
×