Przejdź do treści

Musaka z bakłażanem po turecku

mousakka lub musaka albo musakka

Musakę zna chyba każdy i chociaż w Polsce, kojarzona jest ona zwykle z Grecją, to tak naprawdę musaka, pochodzi ona z Imperium Osmańskiego, skąd kuchnie poszczególnych narodów zapożyczyły ją dla siebie. Oto oryginalna wersja turecka tego pysznego dania.

Składniki:

4 bakłażany
1 cebula
250 g mięsa mielonego
2 pomidory
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
pietruszka
2 szklanki wody
olej – do smażenia

Oryginalny przepis na musakę:

Bakłażana bardzo drobno kroimy. Im drobniej, tym danie będzie smaczniejsze, bo bakłażan “stopi” nam się w trakcie smażenia. Bakłażana wrzucamy na godzinę do słonej wody, by pozbył się goryczki. Po upływie tego czasu, osączamy go i smażymy w dużej ilości oliwy, ciągle mieszając, by się nie przypalił. Dla koloru, można dodać do smażącego się bakłażana, pokrojoną w paski czerwoną paprykę.

Smażąc bakłażana, bierzemy drugą patelnię, gdzie wrzucamy posiekaną drobno cebulę, mięso mielone, pieprz i sól. Pod koniec smażenia, dodajemy przecier pomidorowy lub drobno pokrojone pomidory.

Gdy bakłażan jest już pięknie szklisty, dodajemy do niego usmażone mięso, zalewamy wodą i gotujemy jeszcze z 25 minut. Posypujemy natką pietruszki.

Najlepiej podawać z ryżem.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Tradycyjne danie z Anatolii czyli keşkek
×