Przejdź do treści

Klopsiki w kwaśnym sosie

tureckie klopsy w kwaśnym sosie

Jest to jeden z tradycyjnych domowych przepisów kuchni tureckiej. Podajemy je wraz z pilawem z ryżu lub puree ziemniaczanym.

Składniki na klopsy:

  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 szklanki drobnego ryżu
  • sól, pieprz, chili lub papryka w płatkach

Dodatkowo:

  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 5 szklanek wody
  • masło do smażenia

Sos:

  • Sok z połówki cytryny
  • 1 żółtko

Przepis na klopsiki:

Cebulę ucieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy resztę składników na klopsy. Ryż ma być suchy! Odstawiamy masę by się „przegryzła”.

Marchew i ziemniaka kroimy w drobą kostkę i lekko podsmażamy na maśle. Do garnka wlewamy pięć szklanek wody i czekamy aż się zagotuje. Do gotującej się wody wrzucamy klopsiki. Klopsy powinny mieć wielkość mniej więcej orzecha włoskiego. Gotujemy z dwadzieścia minut. Zaprawiamy sokiem z połówki cytryny utartym wraz z żółtkiem.

Smacznego!

Udostępnij:
Sprawdź też:  Jak ugotować kaszę bulgur
×